Поредният космически турист плати над 20 милиона долара за полета до Международната космическа станция. Но за американският софтуерен милиардер Чарлс Симони, допринесъл за развитието на Microsoft, това пътуване е нещо повече от изключителна авантюра.

Чарлс Симони, космически турист: "Имам три цели. Едната е насърчаването на гражданските космически полети, което според мен е много важно. Искам да подпомогна изследванията на космическата станция, защото имам рядката възможност да го направя. Освен това искам да привлека децата към науката, а космосът е естествен начин да се събуди интересът им".

Симони се подготвя за полета цели 6 месеца в тренировъчния център за космонавти в Звездното градче в Русия. Пътуването в космоса изисква солидна физическа подготовка и дори любителите трябва да бъдат в идеална форма. Симони смята, че един ден космическият туризъм ще бъде нещо обичайно, дори ще стане популярен.

Чарлс Симоний, космически турист: "Да вземем например компютрите. През 60-те години те се използваха само в големите корпорации и правителствените служби за различни цели, в това число за космически изследвания. Появата на персоналните компютри даде огромен тласък на технологиите и създаде нови възможности за приложение на компютрите в наши дни. Същото ще стане и с космоса".

Симони е убеден, че преживяването му в космоса ще бъде изключително и иска да го сподели с другите. По време на 13-дневното си пътешествие той ще снима с фотоапарат и с камера и дори чрез блогове ще отговаря на въпроси, които ще му задават от Земята.