Българското екоминистерство официално предупреди Гърция и Турция за опасността от наводнение.

Евакуираха 12 семейства от Неделино заради порой в Родопите. И към този момент съществува реална опасност за пропадане на блок К1 в Неделино. От поройните дъждове подпорна стена над река Неделинска се е свлякла и е застрашила дясното крило на блока.

Здравко Димитров - кмет на община Неделино: "Сутринта към 7:00 часа със силен шум пропада подпорната стена до жилищен блок К1. В момента мерките, които сме взели са: уведомени са хората, освободени са апартаментите”.

Евакуираните семейства са общо дванадесет. Oще от понеделник започва изграждането на подпорна стена на пострадалия блок. В момента нивото на реката е над 3 метра. Иначе на територията на цялата Смолянска област откъснати от света остават няколко села. Заради ураганния вятър, е било прекъснато електрозахранването в три населени места.

На територията на съседната Област Кърджали обстановката се нормализира. Но нивото на река Арда се покачи с 3 метра. Екоминистерството е разпоредило спешни мерки за осигуряване на свободни обеми в язовирите от каскадата „Арда". За целта работят всички водноелектрически централи.

В момента трите язовира от каскадата – ”Кърджали", ”Студен кладенец" и ”Ивайловград", са надвишили контролните си обеми. Очаква се язовир ”Ивайловград” да започне да прелива.

***
Времето в планините е лошо и туристите трябва да се въздържат от излети през почивните дни. Планинската спасителна служба предупреди, че в района на Маркуджик 3 на Боровец има опасност от лавина. Спасителите призовават скиорите да карат само в обозначените писти.