Никой не е пострадал при инцидента станал в хотел "Мармара" намиращ се в европейската част на Истанбул. Мъжът нахлул в сградата около 10.30 ч. българско време въоръжен с автомат "Калашников". Той стрелял няколко пъти във въздуха, след което взел за заложници 13 души - четирима българи, трима японци и шестима турци.
Била повикана полиция и хотелът бил евакуиран. След час и половина похитителят се предал доброволно и бил отведен за разпит.
Според високопоставен представител на полицията мъжът е 29-годишния Мустафа Йълдъръм, от чеченски произход, собственик на ресторант. Брат му съобщил на Анадолската агенция, че преди години Мустафа се е бил срещу руските войски в Чечения. Той съобщил на близките си, късно вечерта в петък, че заминава за Истанбул, без да дава повече обяснения.
Според брата Мустафа вероятно е взел заложници, за да привлече общественото внимание към ситуацията в Чечения, но иначе бил безобиден човек.

Разпространената по-рано от турската телевизия НТВ информация, че похитителят искал да направи изявление пред медиите, след което щял да пусне заложниците не получи потвърждение. Турският министър на туризма Мустафа Тазар призова ръководствата на хотелите да затегнат мерките за сигурност.