Те участват в националната кампания за ограничаване на тютюнопушенето "Спри и спечели", чийто срок за записване изтече днес. Издържалите до края на май без тютюнев дим ще получат парични и предметни награди.

Опит да се откаже от цигарите може да направи всеки над 18 години, пушил поне 1 година. Изискването е да се въздържи от вредния навик в дните между 2 и 31 май. За включване в кампанията се попълва специален формуляр, който съдържа и имената на двама свидетели. Те трябва да потвърдят в края на периода, че участникът не е палил цигара. Доказват го и лабораторните медицински изследвания, обясни за Би Ти Ви доктор Майя Гаврилова от Столичната инспекция. Наблюденията й от миналогодишната кампания показват, че около 40% от регистрираните не се явяват за изследвания, тъй като са нарушили въздържанието си и са пропушили отново. В кампанията тази година са се включили и много медицински работници, за които ще има отделен награден жребий, съобщиха организаторите. Според тях недостатъчно активни са служителите в големите фирми и учителите.

Всеки трети ученик у нас пуши всеки ден. Тринайсет години е средната възраст, на която тийнейджърите запалват първата си цигара.