Тук най-често срещана, поради планинския характер на района е кожната форма на болестта. Напоследък, според специалистите, се наблюдава спадане на възрастовата граница на заболелите при всички онкологични заболявания.

В Благоевградско жените боледуват предимно от рак на гърдата, а мъжете от рак на белите дробове. Повечето заболели се откриват в напреднала фаза на болестта, когато лечението е почти невъзможно.

"Откриването на новия диспансер ще даде възможност пациентите да бъдат откривани в по-ранен стадий на заболяването", пояснява д-р Христина Кузманова, управител на онкодиспансера в Благоевград.

В новия диспансер заедно ще се извършват диагностиката, операциите и лечението. В стария онкодиспансер това е невъзможно.

В условията на сградата, построена преди 50 години, и техниката на 20 години, специалистите тук не могат да сключат договор със Здраваната каса, но в новия диспансер те ще сключат договор.

Тук болните живеят в стаи с по 8 легла и чакат с нетърпение събота и неделя, за да избягат от мизерното отделение. Остават само тези които не могат да се движат.

В новия диспансер стаите ще бъдат с по 4 легла и мивка. Разходите за битовото обзавеждане са намалени, за да стигнат парите за медицинската техника. Лекарите ще разчитат на общинарите, които вече са осигурили милион и 300 хиляди лева, заедно с дарители, да помогнат с още средства и за оборудване на лъчетерапията, която помага на заболелите да оцелеят.