За последно осъдените българки са се виждали със свои близки през декември 2005-та година. За либийската столица отлетя по един представител на всяко от семействата. Майката на Нася Ненова - Станка, пътува за първи път. “9 години не съм си я виждала. Нямам търпение да я гушна.”

Роднините заминават за Триполи дни, след като в последната си реч либийският лидер Муамар Кадафи обвърза свободата на българките с тази на осъдения за атентата над Локърби либиец Абдулбасет Меграхи.

“Ами, ако питате мене, дайте Меграхи, дайте сестрите да се приберат. Аз моля британците да се съгласят, да се разберат какво ще правят, крайно време е да си дойдат тези онеправдани, невинни хора.”

“Просто изнудва света. Дай боже да не се поддадат европейците и американците. Да не гледат само търговските отношения между Либия, а да проявят малко човещина.”

“Винаги надежда ще има. И сега мисля единствено това ги крепи - кампанията, инициативата. Това ги крепи в момента. Иначе те не вярват на абсолютно никого вече - нито на политици, нито на държавници. “

Точно след месец - на 9-ти февруари, ще се навършат 8 години откакто българките са в затвора.

***

Председателят на Народното събрание Георги Пирински потърси в писмо, личната подкрепа на председателя на Европарламента Жозеп Борел, за това въпросът за българските медици да бъде включен в дневния ред на сесията на парламента, която започва на 15-ти януари. По-рано Пирински каза, че европейския парламент е готов да подкрепи предложение на българските евродепутати, за проекто-резолюция по въпроса.

Георги Пирински: "Продължава едно пълно единодействие, не просто взаимодействие между парламентарните групи на представителите на политическите сили в Европейския парламент по този въпрос.Те съгласуват по между си опорни точки и основни моменти на евентуална позиция на Европарламента по проблема. Имам уверението,че всички политически групи са със съзнанието за остротата на въпроса и са готови да подкрепят предложенията на българските депутати."

***
Не само политиците, но и цялото германско общество е ангажирано по проблема със задържаните български медици в Либия. В това увери посланикът на Германия български журналисти. От първи януари Федералната република пое председателството на Европейския съюз.

Засега не се говори икономически натиск на ЕС към Либия като вариант за разрешаване на проблема с българските медици, заяви посланик Михаел Гайер. Но Германското правителство иска да бъдат увеличени усилията за освобождаването на медицинските ни сестри.

Външният министър Щайнмайер е лично засегнат, защото малко преди произнасянето на присъдите беше в Либия и по време на разговорите всички му либийски събеседници и самия Кадафи, всички са изразили надежда, че проблемът скоро ще приключи. Затова е много обезпокояващо като се оказа, че не е така.
Германският първи дипломат у нас заяви, че ограниченията за работа, които федералната република въведе за българите, са наложени преди три години и за останалите държави при предишното разширяване. На определен период от време мерките ще бъдат преразглеждани.

Мисля, че политиката на посолството трябва да бъде за създаване на възможности за нови работни места в България и за щастие вече имаме доста положителни примери,а в бъдеще ще има и други такива. И по-скоро това е правилно, отколкото българи да се пренасочват към Германия.

Според посланик Гайер като нов член на Европейската общност, от България се очаква да покаже своя опит в черноморското сътрудничество и толерантността на етническия модел. Голяма отговорност се възлага на страната ни и като нова външна граница на Евросъюза.