Една от причините за нарастващия брой на остри вирусни инфекции напоследък, според лекарите, е необичайно топлото за сезона време.

Заболяванията започват с обилна хрема и кашлица, които на пръв поглед са безобидни, обясняват медиците. Ако не се вземат мерки на време обаче се стига до усложнения като гнойна ангина и пневмония.

Ангел Кунчев - нач. отдел “Надзор на заразните болести в МЗ”: "Макар че, научно погледнато, времето не би трябвало да влияе на вирусите, нашите наблюдения потвърждават, че при по-висока температура обикновено интензивността на предавания е по-голяма и съответно броя на заразените е по-голям".

Епидемиолозите са сигурни, че все още е рано да се говори за грипна епидемия в страната. Въпреки това, вече са заложени проби в Центъра по заразни и паразитни болести, които трябва да бъдат готови в началото на следващата седмица.

Ангел Кунчев: "Резултатите от заложените проби ще покажат дали най-разпространения вирус е очакваният А-Уискънсин, който тази година ще бъде епидемичен".

Ангел Кунчев: "Ако сме пропуснали имунизацията, всички други мерки не са особено ефективни. Грипният вирус се предава твърде лесно. Но, разбира се, ако има възможност за избягване на контакти с явно болни хора, това е препоръчително. Освен това, доброто хранене - пълноценно и витаминозно".

Съветът на докторите е, при съмнение за грип, веднага да потърсите лекарска помощ, да си стоите вкъщи и да започнете адекватно лечение.