Два протеста срещу проучванията за шистов газ се проведоха днес у нас. Пред Министерството на икономиката и енергетиката представители на инициативен комитет организираха мълчаливо бдение със свещи. По-рано протест имаше и в Нови пазар.

Хората, излезли да изразят недоволството си бяха малко. Малцина бяха граждани на Нови пазар. Присъстваха обаче представители на политически движения и кандидатът за вицепрезидент Душана Здравкова. Въпреки това, организаторите отрекоха протестът да е политически.

След 10-минутнатата блокада на пътя, протестиращите се опитаха да съберат хора пред общината, но безуспешно. Американската компания „Шеврон” ще проведе серия от проучвания в региона на Нови пазар, за да търси и добива шистов газ.

Местното население се страхува, че американците ще доведат със себе си екологична катастрофа. На същото мнение е и професор Георги Георгиев - дългогодишен специалист по нефтена и газова геология. Той е категоричен, че при сондажите за шистов газ се използва химически обработена вода, която би могла да отрови подпочвените води.

"Достигне ли тази химически обработена вода до този хоризонт. Тя по-нататък ще стане неизползваема, както за пиене, така и за земеделие и Добруджа ще бъде обречена на катастрофа”, коментира той.  

Не така мисли професор Кристалина Стойкова от Българската академия на науките.

"При проучвателните сондажи няма, не мога да кажа на 100%, че няма възможност, но е много малка възможността от някакви технологични пропуски и пробиви, още повече като се има предвид реномето на компанията. Надявам се обаче, че те ще приложат най-модерните технологии и, че няма да се стигне до никакви такива дори минимални увреждания на природата.

И до момента опитите на bTV да се свърже с представител на "Шеврон" остават неуспешни.