Заснежените пътища у нас вече доведоха и до първите тежки катастрофи. Два ТИР-а са се обърнали на път Е 79 край Благоевград.

Сняг вали вече в почти цяла България. Само в източните райони валежите все още са от дъжд, но до края на деня и там те ще преминат в сняг.

От Столичната община съобщиха, че са извършени обработки с разпръскване на смеси срещу заледяване по улиците на масовия градски транспорт, пътища с обществена значимост и опасни и стръмни участъци.

През целия ден снегопочистващата техника ще бъде в готовност. В зависимост от снеговалежа, при необходимост от извършване на механизирано снегопочистване, временно може да се наложи спиране на движението.

Пътищата от републиканската пътна мрежа са проходими, но настилките са мокри, съобщиха от Агенция „Пътна инфраструктура". Шофьорите трябва да използват автомобили, осигурени за движение при зимни условия.

По високите и усойни места има заледени пътни участъци, които пътните служби почистват и опесъчават.

На магистрала "Марица" пътната настилка е мокра; магистралите "Хемус", "Тракия" и "Люлин" са мокри и заснежени. Участъци от автомагистрала "Люлин" ще бъдат поетапно затваряни за почистване. Очаква се до два часа да бъде възстановено нормалното движение по магистралата.

Сняг вали в областите Пазарджик, Габрово, Благоевград, Кюстендил, Търговище, Хасково, София, Ст.Загора, Смолян, Пловдив, В.Търново, Разград и в районите на Троян, Априлци и Котел.

Затворени са проходите Твърдица-Елена, Етрополе-Златица и Върбишки, а Дюлински само за товарни автомобили.

Забранено е преминаването на моторни превозни средства с обща маса над 10 тона през проходите Шипка, Вратник и Петрохан и по пътя Костенец-Самоков и Черница-Сунгурларе-Чубра. Над 20 тона през Айтоски проход. Товарните автомобили да са без ремаркета и полуремаркета през прохода Петрохан, Рожен, Пампорово и Превала, по пътя Батак-Доспат, Белово-Юндола, Велинград-Сърница и Доспат-Сърница. Всички моторни превозни средства да са с вериги през прохода Рожен, Пампорово и Превала, а само товарните на територията на община Самоков.