Демонстраните се отзоваха на призива на левите политически партии, синдикатите и различни асоциации, за да дадат израз на гнева си от изненадващия успех на Льо Пен на първия тур на изборите.

С викове "Долу Националния фронт" около 45 000 души по данни на "Франс прес" се включиха в протестното шествие в Париж с крайна точка Бастилията. Около 15 000 демонстрираха в Марсилия и близо 5 000 в Нант. Близо 20 000 излязоха по улиците на Гренобъл. Градът не помни демонстрация с подобни мащаби от 40 години. В протестите участваха и много цветнокожи, които скандираха антирасистки лозунги.

Демонстрации има всеки ден вече почти седмица, след като миналата неделя стана ясно, че Льо Пен ще продължи борбата за президентския пост на втория тур, определен за 5 май. Началникът на парижката полиция обяви извънредни мерки за сигурност преди кулминацията на демонстрациите, която се очаква да бъде на 1 май. В столицата ще бъдат командировани около 3 000 служители на реда, тъй като се очакват сблъсъци между привържениците на кандидат-президентите, които организират два отделни митинга по случай Деня на труда.