Това съобщи Председателят на Камарата на депутатите на Румъния, Валер Дорняну, след среща на водената от него парламентарна делегация и Огнян Герджиков.

Обсъдена е и възможността за започване на строителните работи на втория Дунав мост между Видин и Калафат в най-скоро време.

През юли 2002 година ще започне работа консултантът по инженеринг и управление на проекта за Дунав мост 2.
Той трябва да бъде избран чрез международен търг, като се очаква за него предприсъединителният фонд ИСПА да отпусне безвъзмездни средства в размер на 4 998 000 евро, каза на пресконференция днес транспотният министър Пламен Петров.

 Финасовият меморандум за предоставяне на средствата ще бъде подписан на 30 ноември тази година.

 Целта е осигуряването на висококвалифициран консултантски екип, който съвместно със звеното за изпълнение и управление на проекта Дунав мост 2 да подготви необходимата проектна и тръжна документация за строителството и да го управлява съгласно приетия график.

Възлагането на строителните работи е планирано за края на 2003 г., а завършването на обекта - в края на 2006 година, уточниха от Транспортното министерство.
До момента подготовката и строителството са обезпечени със средства от ЕИБ в размер на 50 милиона  евро, 470 000 евро от Германското правителство за предварителни проучвания, 500 000 евро от Френската агенция за развитие, 200 000 евро безвъзмездна помощ от програма ФАР и 4 998 000 евро от ИСПА с 15 процентно насрещно кредитиране от българска страна в размер на 5 милиона евро, съобщи министър Пламен Петров.

Той уточни, че предстои втори транш допълнително кредитиране, за което ще бъдат подписани споразумения с френското правителство - за 5 милиона евро, за 20 милиона  евро при силно облекчени условия с германското павителство и още 70 - 80 милиона евро по ИСПА, при което българското участие ще бъде 3,9 милиона евро.

Общата сума за строителството на моста се изчислява на около 100 милиона евро.

На среща на двамата транспортни министри в Румъния на 19 октомври т. г., Бодо Хомбах определи новият мост на река Дунав при Видин - Калафат като приоритетен проект в групата "бърз старт" на Пакта за стабилност, припомни Пламен Петров.

За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за Android и iOS!

Бъдете с нас и във Facebook и Instagram!