Един от най-известните 3D художници в света - Джулиън Бийвър, е в България. Всеки, изкушен от неговото творчество, може да види процеса по създаване на неговите паважни рисунки край "Сердика Център".

"Рисувам в така наречения анаморфичен стил, което означава изкривяване на перспективата. Като погледнете рисунката тя изглежда едноизмерна и трябва да застанете на определено място, за да я видите”, обясни художникът.

Как се постигат илюзиите?

"Закрепвам камерата на триножник в едно определено положение. След това на плоската повърхност поставям едно въже и главните елементи на композицията ги подреждам около това въже, за да мога да променям тяхното положение. Връщам се непрекъснато към камерата, гледам какво съм постигнал и когато се убедя, че съм постигнал това подреждане, което искам, ги отбелязвам. Целият творчески процес е да се отдалечавам и приближавам до камерата през цялото време и трябва да ви кажа, че доста се преуморявам”, каза Джулиън Бийвър и обясни, че една голяма рисунка му отнема около 3-4 дни.

"В началото работех по улиците и един от големите проблеми беше как да ги защитя през нощта. Сега обаче има фирми, които ми възлагат поръчки, като тази, заради която съм в България”, каза художникът. "Вече започнах проекта. Това е рисунка на голяма дупка на тротоара. В петък, когато приключа рисунката, която е интерактивна, хората ще могат да взаимодействат с нея. Има и изненада за тях”, разкри Бийвър.

Художникът обясни, че използва пастелни тебешири и пигменти за рисунките си и като цяло предпочита традиционните материали и техники в изкуството. Уникалното при него е в крайния продукт, в снимката, която под точния ъгъл представя рисунката като триизмерна. "Фотографиите на моите произведения са добре известни благодарение на интернет. Това е интернет феномен. Тези рисунки по паважа нямат повече от едноседмичен живот, но като интернет явление, те могат да бъдат вечни.”