Дрогата е заловена при съвместна акция на Главна Дирекция за Борба с Организираната Престъпност и отдела за борба с наркотрафика към Агенция "Митници".

Според експертите от службата за борба с организирана престъпност българи заемат и високи нива в организацията на трафика на кокаин през Европа, а не са само мулета. Задържаните на летище София мулета са пристигнали у нас пълни с по килограм кокаин с полет от Франкфурт, без преди това да идват от съмнителна дестинация.

Запознати припомнят, че от три години насам това е първият случай на арестуване на гълтачи у нас. Задържаните днес са 20-годишни, с незначителни криминални прояви. Освен обикновени изпълнители, българите имат и сериозна позиция в организирането на трафика на кокаин за Европа, каза за bTV началникът на отдела за борба с наркотиците в ГДБОП.

На този етап няма арестувани българи от високите нива наркотрафика. За някои така наречените босове се твърди, че са имали сериозни срещи с колумбийските картели и на място са получили картбланш да осигуряват транзита за цяла Европа.

Българи имат организационна роля и в производството на синтетични наркотици в Турция, които се пласират в Саудитска арабия и Близкия изток.

Неотдавна в Турция е разбита организацията на лаборатория, за която техниката е изнесена от България. Арестите са извършени след като у нас е задържан сърбинът Зоран Митич.