Причината е в отказа на Централната комисия за местни избори да постанови решение, с което да се заплати труда на общинската комисия по подготовката и провеждането на втория тур на 27 април.

Общинската избирателна комисия в Благоевград работи по график и утре ще раздаде новите бюлетини. От там съобщиха за Би Ти Ви, че всички членове на комисии са налице и очакват нормален изборен ден в събота.

На 20-ти април в Русе гласуваха едва 23% от имащите право на глас.

42,68% от тях са пуснали бюлетина за Елеонора Николова, издигната от гражданска инициатива "Професионалисти за просперитета на Русе" и подкрепена от СДС, "Гражданска партия за България" на Богомил Бонев и още 17 дясно-центристки организации. С 37,72% е Гено Генов, издигнат от Граждански инициативен комитет и подкрепен от 23 партии, сред които БСП, НДСВ, ДПС и "Гергьовден". Елеонора Николова е юрист - била е председател на Русенския окръжен съд и прокурор.

Гено Генов е собственик на фабрика за тръби.

Балотажът в Благоевград е между Виктор Асийски и Лазар Причкапов.
Избирателната активност от първия тур бе 27,6%.

За Виктор Асийски, кандидатът на "Коалиция за Благоевград", в която влизат БСП и още седем партии и организации, гласуваха 31 процента. Той управлява временно града, след като избрания кмет Костадин Паскалев зае министерско място.

Независимият кандидат Лазар Причкапов - комунистически лидер от времето на Тодор Живков и бивш ръководител на Благоевградски окръг, получи 26,5 процента.

От Гражданска инициатива за свободни и демократични избори очакват повишаване на избирателната активност на балотажите в Благоевград и Русе.