Интензивен дъжд изправи Свищов пред бедствено положение. В града падна градушка с големина на яйце. Пострадали хора няма, но са нанесени значителни материални щети.
Градът осъмна в не по-различен вид. Някои сравниха двайсетте минути порой и градушка с „апокалипсис". За bTV новините от Свищов предаде Мариана Трифонова:

„Със светкавици , гръмове, нещо, нещо ужасно. Счупени стъкла по тераси. Имаме външни щори, които на решето са станали, на дупки, просто на дупки", каза Дора Мушатова.
Всяка втора къща в западната част на града е с изпочупени прозорци. Градушката с големина на яйце е оставила трайни следи по фасади, покриви и автомобили.

„Ще ти ги опиша после, че те не са смъкнати”, каза Дора Мушатова.

Стъклар сподели, че продажбите са се увеличили с 500 %.

Текущ ремонт на пътя допълнително усложнил обстановката в центъра на града. Задръстени са отводни шахти. Десетки търговски обекти са наводнени.

„Към 9.00 - 9.30 дойдох тук. Тука беше вода и кал до колене. Вътре имаше тиня, вода. До към 1.30 сме изкарвали", сподели Момчил Апостолов, управител на книжарница.

„Не може да се отключи, кабелите гърмят, пращят и половината стока заминава”, каза Росица Цанкова, фотограф.

„Ние без съмнение ще се наложи да поискаме помощ от държавата. Няма да успеем да се справим в тази ситуация, тъй като щетите са много, много, много големи", коментира Станислав Благов, кмет на община Свищов.

Обстановката в града се нормализира с бавни темпове. Рискови остават районите, в които са се активизирали стари свлачища.

Много дъжд се изсипа не само в Свищов, но и в почти цяла Северна България. На много места валя градушка с големината на орех. Всичко това можем да ви покажем благодарение на вашите снимки, които не спирахте да ни изпращате през целия ден в рубриката "Аз, Репортерът". Най-интересните показва нашият репортер Мария Савкова:

Най-дъждовният град, не само в България, но и в Европа е бил Свищов. Там са се изсипали 43 литра на квадратен метър. Почти на половина, но също значителни бяха валежите и в Плевен - 28 литра на квадратен метър. Много дъжд имаше и в Никопол, Драгоман, Враца, Ловеч, Русе и София.

Градушка колкото орех буквално опустоши реколтата в много от тези общини.  
В Горна Малина градушката е покрила изцяло капакът на автомобил. Не е пропуснала и близкото село Белопопци, където голяма част от посевите също са унищожени. В Плевенското село Подем има изкъртени асфалтови блокове в резултат от пороя.