"Шокиран съм от резултата и съм обезспокоен за България", каза министър-председателят. Лидерът на Националния фронт Льо Пен обяви вчера, че ако бъде избран за президент, едно от първите му решения ще е да извади Франция от Европейския съюз.

Льо Пен сравнява Евросъюза с бившия Съветски съюз и предрича, че Франция може да изчезне заради огромния брой имигранти в страната. Националистът твърди, че притокът на чужденци едва сега започва. Според него това е най-големият проблем пред Франция и Европа. Възгледите му за бъдещето на Франция включват още: забрана на изграждането на джамии, възстановяване на смъртното наказание, разкриване на 200 хиляди нови места в затворите, издаване на тежки присъди за престъпниците - имигранти. През 1987 година казва, че Холокоста и газовите камери са просто "детайл от историята".

Жан Мари льо Пен е роден през 1928 година в градчето Трините-сюр-Мер. Започва политическата си кариера на 28-годишна възраст, а през 1972 г. основава Националния фронт. Партията му изживява тежък удар след напускането на заместник-председателя Бруно Мегре. Той също се кандидатира на президентските избори в неделя, но спечели по-малко от 2,5%. Льо Пен е неизменният кандидат-президент от 1974 година насам. Макар че на балотажа на 5 май вероятно ще получи двадесетина процента от гласовете, в много отношения той спечели своята битка - успя да даде тласък на крайната десница в сърцето на френската политическа система. Освен това за първи път неин представител стана втори в надпреварата за Елисейския дворец.