Планът за модернизация на армията до 2007 г. е разработен със средства на американското правителство. Той ще бъде разгледан на Съвета по отбраната във военното министерство до няколко дни и след това ще бъде внесен за одобрение в Министерския съвет.

Програмата включва над 70 проекта, допълни заместник-министър Пасков. Приоритетно ще бъдат модернизирани комуникационните системи на армията. След като първите тестове на интегрираната система за Силите за бързо реагиране минаха успешно, предстои с такава система да бъде оборудвана и многонационалната бригада в Пловдив. До края на годината трябва да започне модернизацията на изтребителите "МиГ-29" и навигационната система на двете летища - "Крумово" и "Графигнатиево" в Пловдив. По тази програма ще продължи оптимизирането на радарите в Центъра за въздушен суверенитет, който работи с натовската система за разпознаване "свой - чужд". Следващата година по тази система ще работят и предвидените за модернизация зенитно-ракетни комплекси. България ще разполага с усъвършенствана система за контрол на морския трафик и брегова охрана до края на 2003 г.

Нова техника и въоръжение за армията ще бъдат закупени след 2007 г., когато се очаква да приключи модернизацията, допълни заместник-министърът на отбраната.