В "Наполеон" Белучи играе ролята на 40-годишна баронеса. Тя има любовна връзка с двайсетгодишен учител и начинаещ поет, който ненавижда Бонапарт и непрестанно крои планове да го убие. Режисьор на филма е Паоло Вирци, смятан за един от новаторите в съвременното италианско. Подобно на повечето си творби, Вирци залага на иронията и на комичните елементи. Моника Белучи споделя, че макар да разчита основно на интуицията си, решението да приеме роля във филм често се определя от това кой го режисира.

Моника Белучи, актриса: "Режисьорът със сигурност има значение, защото един сравнително слаб сценарий може да се превърне във велик филм, ако режисурата е добра. А с лош режисьор дори от чудесен сценарий не може да стане хубав филм. Затова първо гледам режисьора, а после сценария."

В ролята на Наполеон се превъплъщава френският актьор Даниел Отьой. В целия филм той говори италиански с френски акцент, което придава допълнителен чар на образа на застаряващия владетел. "Наполеон и аз" е първият италиански филм, представен на 9-дневния фестивал.