Социалистическата партия призова своите симпатизанти да гласуват за Ширак. Същото стори и крайнолявата Арлет Лагийе. Сегашният държавен глава се зарече да обедини Франция в защита на човешките права и достойнството на държавата.

Наблюдателите прогнозират втори мандат за Жак Ширак с около 78% на втория тур. Почти всички политически формации призовават да се гласува срещу Жан-Мари льо Пен. На 5 май Льо Пен може да разчита на около 21%-22% от гласовете.

Десетки хиляди французи излязоха на улицата тази нощ, за да протестират срещу крайната десница.

Премиерът-социалист Лионел Жоспен ще се оттегли от политическия живот. Левите партии в Европа реагираха с изявления, че са ужасени от изборните резултати.

Говорител на Тони Блеър заяви, че без да се меси във волята на избирателите, Лондон се надява Франция да отхвърли екстремизма във всичките му форми. Бъдещето на Франция ще засегне бъдещето на Европа, коментира председателят на Европарламента Пат Кокс.

"Националният фронт" е обвиняван в ксенофобия и национализъм. Партията доби популярност през последните две десетилетния заради силните настроения срещу многото имигранти и високата безработица. Със сегашния успех на Льо Пен крайната десница за първи път в историята на Франция става втора политическа сила.