Общо 25 души бяха арестувани за детска порнография при съвместна полицейска операция в девет западноевропейски страни и в Съединените щати. Разследването започнало още през ноември миналата година, когато в Дания била задържана семейна двойка, разпространявала детски порнографски снимки в Интернет. Педофилията е в основата и на най-големия скандал, разтърсил католическата църква в Съединените щати.
Утре в Рим американските кардинали ще обсъдят с папата проблемите, които вероятно ще струват поста на кардинала на Бостън.

Кардинал Бърнард Лоу е обвинен, че е прикривал свещеници, извършвали сексуален тормоз над деца. Само от Бостънския диоцез са постъпили над 400 подобни оплаквания. Смятан навремето за единствения американец, способен да заеме Светия престол, Лоу отказа да коментира обвиненията при пристигането си в Рим. При последната си неделна проповед вчера, кардиналът изрази съжаление за случилото се и нарече инцидентите тревожен сигнал за католическата църква. Подобни оплаквания има от още 16 американски диоцези, включително Чикаго, Ню Йорк, Филаделфия и Сан Франциско.

"Американските католици имат правото да се чувстват обезпокоени, но не мисля, че папството ни е изгубило вярата си. Случилото се е започнало преди десетилетия и сега виждаме резултата от това, че навремето не е имало съответни мерки."

Американските кардинали ще разговарят два пъти с папата - утре и в четвъртък. Очаква се Йоан Павел Втори да поиска Бърнадр Лоу да се оттегли от поста си на кардинал на Бостън.