Държавният глава обещал да се запознае с текста, след като бъде приет от Народното събрание. Опозицията не одобрява председателят на Комисията за защита на секретната информация да се избира от Министерския съвет по предложение на премиера. Според ОДС, законопроектът лишава гражданите от право на съдебен контрол върху отказа на достъп до информация. Ако депутатите приемат закона без да се съобразят с предложенията на ОДС, опозицията ще сезира и Конституционния съд, потвърди Михайлова.

"За първи път се смесват два типа информация - едната от архива на бившата Държавна сигурност и другата, получена в периода от демократичното развитие на страната. Слагането на знак на равенство между двете информации представлява амнистия на агентите на ДС и е далеч от политическия морал", заяви  лидерът на СДС.
Законът е стъпка към НАТО, но не и във вида, предложен от мнозинството, смятат от Съюза на демократичните сили.

Миналата седмица Михайлова предложи обществен дебат за ползата от членство в НАТО и Евросъюза на премиера Саксобургготски. Идеята бе обсъдена и на "Дондуков" 2.
Лидерът на сините предупреди, че ниската избирателна активност на частичните местни избори в събота е признак за слаба политика и липса на диалог с обществото.

Утре, на извънредно заседание на Парламента, депутатите ще приемат на второ четене останалите текстове от Закона за класифицираната информация.