Проверка на Би Ти Ви показа, че голямата част от таксиметровите автомобили все още не отговарят на тези изисквания, а първоначалната им такса е значително по-висока от разрешеното.

Според Наредбата за таксиметровите превози, ако цената за километър пробег е например, 30 стотинки, първоначалната такса и тарифата за престой, която плащат клиентите, не може да е повече от 15 стотинки. Така се очаква да бъдат спряно подвеждането на пътниците с ниски цени на километър и скъп престой.

Изпълнителният директор на Агенция "Автомобилна админитрация", Димитър Ганев, обясни, че при новия начин за оформяне на цената за престой и първоначалната такса, когато пътникът види цената за километър, може да приблизително да изчисли каква ще бъде цената до края на курса.

Повечето превозвачи още не са променили цените и не отговарят на изискванията. Те могат да бъдат наказани за неизпълнение на наредбата, като крайната мярка е отнемане на лиценза.

От "Автомобилна администрация" съобщиха за Би Ти Ви, че след София халогенни стикери, които отличават истинските таксита, ще бъдат издавани и в други областни центрове. Обсъжда се и възможността някои от превозвачите да не предлагат цена за превоз на километър, а само крайната цена на превоза за 1 долар или 1 евро например. Очаква се да отпадне лицензирането на такситата, защото противоречи на европейските стандарти.