Версиите все още остават противоречиви. Италианските власти продължават да изключват тезата, че ударът на туристическия самолет в кулата Пирели, е терористичен акт. По последни данни загиналите са трима, а ранените - около 60. Експерти уверяват, че няма опасност сградата да се срути.

Според една от версиите, след авария в единия колесник на пилота му прилошало и той загубил контрол над машината. Възможно е той да е изпаднал в безсъзнание от проникнали в кабината изгорели газове. От агенцията за сигурност на полетите пък смятат, че летецът се е опитал да поправи неизправността и затова е загубил управлението.
Известно е, че 67-годишният пилот Луиджи Джино Фасуло, е имал 30 години летателен опит. Той трябвало да приземи самолета на летище "Линате", но все още не е ясно защо се е отправил към центъра на града. Потвърждават се и данните, че в момента на инцидента във въздуха летял още един малък самолет. Възможно е той да е прелетял няколко пъти над Милано, след като се наложило да изчака маневрите на авариралия самолет.

Друга версия гласи, че пилотът се е самоубил. Синът на Фасуло твърди пред вестник "Република", че баща му е искал да сложи край на живота си, защото напоследък бизнесът му не вървял. Прокурорът на Милано Джералдо Дамбросио обаче смята, че самоубийството е най-ненадеждната теза. Противоречиви са и информациите за това дали пилотът е подал сигнал Ес О Ес - според някои той само уведомил контролната кула за проблеми в колесника. Днес транспортният министър Пиетро Лунарди обяви пред сената, че Фасуло изобщо не е осъществявал контрол с авиодиспечерите.

Освен пилота, при катастрофата загинаха чистачка в сградата и служител на областната администрация. Това не е първата авиокатастрофа в Милано в последните месеци - през октомври миналата година на летище "Линате" се сблъскаха два самолета, загинаха 118 души.