Премиерът на Израел поиска Италия да поеме командването на контингента. Ехуд Олмерт и Романо Проди обсъдили това по телефона. Ливанският премиер Синьора също разговаря с Проди и приветства възможността Рим да играе водеща роля в опазването на мира в района.

В пристанищния град Накура днес продължиха да пристигат френски инженерни части. Франция реши да изпрати два пъти повече от обявените по-рано 200 души. Президентът Ширак обаче поиска ясен мандат за новата мисия. Испания ще участва със 700-800 души. Испанският министър-председател Сапатеро обсъди въпроса за международните сили с колегите си от Италия и Германия. Германският канцлер Ангела Меркел подчерта обаче, че Берлин няма да изпраща бойни части в района, включително и по исторически причини, и приветства евентуална водеща роля на Италия.

Що се отнася до прилагането на резолюция 1701 необходимо е поне някакви части да бъдат изпратени много бързо защото примирието е много крехко.

Според Съединените щати подсилването на частите на ООН в Близкия изток трябва да стане бързо и доказателство за това е нападението на израелски командоси в района на ливанския град Баалбек.

Говорителка на Белия дом заяви, че операцията е била в отговор на доставка на оръжия за Хизбулла. Ембаргото на оръжиейните доставки от Сирия и Иран за Хизбулла е един от ключовите елементи в резолюция 1701 на Съвета за сигурност на ООН.

***
Крайната цел - разоръжаването на Хизбулла в Ливан, може да бъде осъществена само ако бъде създадена "зона за сигурност" по израелско-ливанската граница, заяви този следобед президентът на Съединените щати. Пред журналисти Джордж Буш подчерта спешната нужда от новите международни сили. Той съобщи, че Вашингтон отпуска 230 милиона за възстановяването на Ливан.

Джордж Буш: “Международните сили изискват международнен ангажимент. Предишните резолюции не успяха, защото международната общност не ги приложи и не спря Хизбулла и нейните спонсори да не подбуждат към насилие’.

Международната общност сега трябва да изтъкне водещата роля на тези нови международни сили, да им даде силни правомощия за действие и да ги разположи възможно най-бързо за да осигурят мира.

***
Британското външно министерство разследва твърдения, че израелски военни са намерили в укритие на Хизбулла очила за нощно виждане, произведени във Великобритания. Говорител на “Форин Офис” съобщи, че се проучва дали военното оборудване наистина е британско, кой го е произвел и кой го е продал.

Вестник "Таймс" пише днес, че според израелски представители очилата може да са част от пратка с оборудване, продадено от Великобритания на Иран през 2003 година. Техниката трябвало да помогне на Техеран в борбата с контрабандата на хероин през иранско-афганистанската граница по програмата на ООН за контрол върху наркотиците.