Както вчера Би Ти Ви съобщи, разкритието публикува вестник "Ню Йорк Дейли Нюз". Въпросът се проучва както във финансов и международноправен аспект, така и по линия на двустранните отношения, съобщиха от министерството.

Вестник "Ню Йорк Дейли Нюз" съобщава, че България е на пето място сред длъжниците на Нюйоркската община. Българската мисия към ООН дължала 11 700 000 долара неплатени данъци и 415 000 за паркинг. Вестникът твърди, че финансовите органи настояват да внесем дължимото. Информацията изненада както мисията ни към ООН, така и посолството във Вашингтон. Посланик Елена Поптодорова проучва случая.

Елена Поптодорова заяви, че по принцип може да каже, че по силата на текстовете на Виенската конвенция страната ни не не е задължена да плаща данъци на дипломатическото си имущество, както в Ню Йорк, така и във Вашингтон.

Вестникът не успорва конвенцията, а цитира инспекция на ООН, която установила, че апартаменти към мисията се използват за живеене.

Миналата година скандал разкри, че две от жилищата в сграда на същата улица в Манхатън се водят на частни лица, въпреки че с акциите се разпорежда Външно. През март кабинетът реши да продаде тези жилища за не помалко от 600 000 долара всяко. Година по-рано за продан обявиха 8 апартамента в Токио. Според последната информация, изнесена от бившия главен секретар на Външно Стоян Тодоров, имаме 147 имота в Европа, 40 в Азия, 47 в Африка, 11 - в Северна Америка. Зад граница България притежава общо 270 имота.