32-годишната Мелиса Дой разговаря от 83-тия етаж на южната кула на Световния търговски център с оператор от службите за извънредни ситуации.

“Ще успеят ли да стигнат до тук”?

“Разбира се, те идват към вас”.

“Все още никой не е дошъл, а етажът е погълнат от пламъци. Ние лежим на пода и не можем да дишаме. Много, много е топло.”

“Работи ли осветлението”.

“Да, работи, но е много топло, горещо е. Ние сме от другата страна на Статуята на свободата, но е страшно горещо. Ще умра, нали.”

“Не, не, не, госпожо, молете се. Трябва да мислите позитивно, защото трябва да помогнете на хората да слязат надолу. Спокойно, спокойно, спокойно. Справяте се добре, госпожо. “

“Толкова е горещо. Изгарям. “

Този запис беше част от доказателствения материал от делото срещу единствения подсъдим в Съединените щати за 11-ти септември и до този момент беше засекретен. Пожарната ще направи още над хиляда и 600 записа обществено достояние - повечето от тях са между диспечери и пожарникари, както и последните думи на 10 от жертвите в кулите близнаци малко преди срутването им. Семейства на някои от загиналите при атентатите се събраха, за да изслушат заедно лентата и настояха за приемането на нови мерки, с които да се избегнат подобни трагедии в бъдеще.

Близки на загиналите искат властите в Ню Йорк да подобрят комуникациите между пожарникарите, а диспечерите да могат да се справят при извънредни ситуации.