Пауъл завърши първия етап от близкоизточната си мисия в Кайро. Там той разговаря с външния министър Ахмед Махер, след като отмени предвидената среща с президента Мубарак. Американският президент Буш похвали държавния секретар за постигнатия резултат в близкия изток. Наблюдателите смятат, че Пауъл не е спомогнал за спирането на огъня между двете страни в израелско-палестинския конфликт.

След срещата в главната квартира на палестинската власт в Рамала американският държавен секретар не даде изявление, но палестински официални представители я определиха като "пълен провал". Изводи за неуспех направиха и наблюдатели, след като разбраха, че Пауъл е отменил срещата в Кайро с египетския президент Мубарак.

По-късно на пресконференция в Ерусалим държавният секретар на Съединените щати заяви, че е настоял категорично пред премиера Шарон за прекратяване на израелската окупация в палестинските автономни територии. Докато това не стане, Арафат не желаел да сътрудничи за постигане на примирие.

Вашингтон обаче продължавал да смята Арафат за единствен свой партньор от палестинска страна в мирните усилия. От палестинския лидер Пауъл поискал да предаде екстремистите, заподозрени в организирането на самоубийствени атентати и да поеме пътя на помирението. Нужни са компромиси от двете страни, обобщи първият дипломат на Съединените щати.

Според Арафат не може да има примирие, докато продължава окупацията на палестинските селища и обсадата на църквата "Рождество". Пред журналисти Арафат заяви, че израелската окупация на градовете Тулкарем и Калкилия е възстановена, а обстрелът на християнската светиня във Витлеем е престъпление, с което светът не трябва да се примири.