Резултатите от направените проби показаха, че грипа не е опасен за хората. Въпреки това от Великобритания тепърва ще се произнесат окончателно за нивото на опасност.
Предпазните мерки остават в сила. Трикилометровата зона около селото продължава да е под карантина.

Министерството на земеделието и горите има готовност да започне изплащането на компенсации за унищожените птици от с. Слънчоглед. От днес започва обезщетяването на засегнатите стопани. За кокошка хората ще получават средно по около 10 лева, а за пуйка - 20-25 лева.

Цената на пилетата ще се определя по тяхната големина. Парите са преведени и предстои уточняване на начина на плащане. Министърът на земеделието Нихат Кабил призова хората да спазват стриктно лична хигиена, а стопаните да не укриват болни животни, защото това ще затрудни процеса на бързо справяне с огнището.

В петък министърът провери какви мерки за дезинфекция са взети около с. Слънчоглед, където е изграден пункт за дезинфекциране. Наблюдава се поведението на птиците в околни населени места. Топлото време благоприятства за бързото унищожаване на вируса.

***
В Силистра ще има извънредно заседание на Областната епизоотична комисия. Там не са отменени мерките за епизоотична готовност, въведени през май. Забранени са свободното движение и продажба на птици на импровизирани пазари в района. Не е отменен и граничният контрол за внос на птици и птичи продукти. Контролират се и влажните зони. Засега в Силистренско няма регистрирани случаи на птичи грип.