Днес вицепремиерът Емел Етем публично връчи на Борис Велчев материали с данни за нарушения в резерва, без да даде подробности за съдържанието им. Тя помоли прокуратурата да се самосезира и от публикациите в медиите.

Емел Етем остави на главния прокурор над 200 страници материали от времето на ген. Димитров. Той твърди, че по негово време корупцията в резерва е ликвидирана.

“Всичките нарушения, които са констатирани, касаещи финансова дисциплина или законите на страната са описани вътре. Ние не сме разследващ орган, ние само правим констатации и очакваме прокуратурата да се свърши работата и да ви обяви какви са точно нарушенията”, заяви Емел Етем.
Борис Велчев отказа да вземе отношение веднага.

Кабинетът вчера дълго обсъждаше доклада за резерва на оперативно заседание. Емел Етем е предложила подобряване на Закона за резерва. Идеята е да отпаднат ненужните стоки и да се засили контролът.

Министрите преговарят още, откъде да се вземат милионите, необходими за попълване на резерва. България е задължена до края на годината да натрупа 15-дневни запаси от горива, иначе следват глоби от Евросъюза. Договорите за доставка вече са подписани от предишния шеф на резерва Димитър Димитров, което и стана официален мотив за уволнението му.

Емел Етем така и не каза колко нарушения са описани в материалите, нито кога ще има нов директор на резерва. Идната седмица прокуратурата трябва да обяви дали наистина има 700 преписки за източване на резерва и колко дела са образувани по тях.