Това признание към главата на римо-католическата църква идва близо месец преди той да посети страната ни. Мотивът е заради огромната му миротворческа дейност и опитът за сближаване на хора с различни религии в името на по-справедлив и съвършен свят.

Предложението бе Площадът на свободата в столичния район "Лозенец" да носи името на папата. Общината прие.

"Защото все пак трябваше да намерим някакъв площад. Той е малък. На него има само 6 административни адреса, което няма да доведе до много неудобства на гражданите, които живеят там", поясни Петър Станков, заместник-кмет на София.

Освен това, организаторите са обещали да поставят морена и плоча с датата от посещението на папа Йоан Павел Втори.

От близо 50 години хората си го знаят, като Площад на свободата. От тук нататък ще носи името на първия неиталиански папа. Живеещите тук приеха идеята с не особено голям ентусиазъм.

"Не е правилно. Просто, нещата трябва да бъдат по друг начин изградени в България. Площади и улици да се наименуват на хора, които живеят в България. Въпреки, че папата заслужава такова внимание, но не по тоя начин", каза Валерия Николова.

"Той трябва по друг начин да му оказват уважение. Това не е начина, като се прекръсти. Защо?", заяви Василена Лазарова.


Площадът е кръстовище съ малка градинка до него. Тук колите минават бавно, защото наронената настилка не им позволява да бъдат по-бързи. Хората коментират, че след като дойдат новите табели, трябва да дойде време и за ремонтни работи.