В столицата на Австрия петте държави - постоянни членки на Съвета за сигурност на ООН и Германия се договориха за пакет от мерки, който да бъде предложен на Иран, ако страната се откаже ядрената си програма.

Засега няма официална информация какво ще съдържа този пакет. Предполага се, че на Иран ще бъде предложен ядрен реактор и доставки на обогатен уран. Офертата ще бъде направена до дни, а Хавиер Солана е готов да замине с нея за Техеран.
Иран все още не е отговорил. Днес по време на петъчната молитва влиятелен духовник застана на твърда позиция. “Иранската нация е готова да плати цената за да защити страната и нейните ценности.”

Според директора на националното разузнаване на САЩ Иран може да се сдобие с ядрено оръжие някъде около началото до средата на следващото десетилетие. “Ние заявявахме вече няколко пъти, че не се стремим към ядрено оръжие.”
Според президента на САЩ сега всичко зависи от иранците.

Джордж Буш: “Разговарях с президента на Русия и ясно му обясних моята позиция. Сега иранците трябва да решават дали ще се вслушат в исканията на света и ако го направят - то тогава ще има за какво да си говорим с тях.”

Вашингтон е категоричен, че искането Иран да замрази обогатяването на уран не подлежи на преговори. Според руският външен министър договореното във Виена изключва военно решение на кризата.