От началото на тази седмица майките, които не се осигуряват, могат да подават заявления за получаване на помощи за отглеждане на дете в службите за социално подпомагане. Според новия закон, за да могат да получават месечни помощи за деца до 18 години, майките трябва да представят бележка, че детето редовно ходи на училище. Родители от столичния ромски квартал "Филиповци" вече питат в училището могат ли да запишат децата си. Неговата директорка обаче, не е сигурна, че новите разпоредби ще имат ефект. Според нея, може би служебните бележки трябва да се издават в края на всеки месец.

Сега училищата издават бележки за първия и втория срок. Тази година във "Филиповци" е трябвало да има 65 първокласници, а са се записали с 10 по-малко. Директорката на училището смята, че проблемите с присъствието в час са при по-големите. Тя обяснява, че след първия месец децата идват по-рядко, но не може да се каже, че идват нередовно.
Майките на учениците се оправдават с безпаричието.

Майките трябва да подадат декларации в службите за социално подпомагане до края на април. Тези, които не успеят, имат срок още три месеца. След това декларации за получаване на помощи за отглеждане на дете се подават на всеки 6 месеца.