Размириците бяха предизвикани от пътно-транспортно произшествие, в което бяха замесени и американски военнослужещи. Местни медии и световните информационни агенции публикуват различни информации за катастрофата, заради която се избухнали вълненията. Всички обаче посочват, че американска военна колона се сблъскала с няколко афганистански автомобила. По официални данни в катастрофата е загинал един афганистанец и 17 са ранени.

Размириците избухнали пред американското посолство. Ройтерс съобщава, че не е ясно кой е стрелял пръв, но скоро стрелбата прераснала в престрелка между протестиращите и полицията.
Според очевидци, няколко души били убити след като полицията се намесила за да разпръсне протестиращите. Демонстрантите подпалили два полицейски автомобила и една кола на афганска телевизия.

Оператор на Ройтерс разказа, че е бил убит човек, който стоял точно до него. Очевидци твърдят, че стреляли американците. Говорител на американските военни потвърди, че е имало катастрофа, но каза, че не знае нищо за последващата стрелба. Протестиращите блокирали главен път, който минава през Кабул. Все още има спорадични престрелки между полицията и демонстрантите съобщава Ройтерс.