Цяла седмица в Елин Пелин под мотото "Що е Европско - оно е от Шопско!" продължава "Шопския празник 2010", съобщиха от общинската администрация. Откриването на програмата на празничните дни ще е на 24 май, а заря ще отбележи краят им на 30 май.

По традиция празничната програма започва на деня на Св. Дух - празника на общината. През тази година той съвпада с Деня на славянската писменост и българската просвета и култура. Затова на градския площад в 10.30 ч. ще има празничен концерт на децата и учениците от града, а по обяд в местността "Църквето" ще е селищният празник, на който традиционно се отслужва молебен и водосвет.

Шопският празник продължава във вторник с изложба на художниците от Елинпелинско и с литературната вечер "На шега, на майтап през преходния етап".

Спортни прояви ще има в сряда и в четвъртък. В първия ден ще е областното състезание по пожароприложен спорт, както и представянето на акробатични изпълнения от децата от местното училище "Васил Левски", а в четвъртък - детското шоу в градския парк, продължаващо със спортен празник на стадиона.

"На гости у Шопско" е името на регионалния преглед на любителското народно творчество, който започва от 9.00 ч. в петък в градския парк и продължава по същото време и в съботния ден.

В петък, събота и неделя всяка вечер на градския площад ще има концерти. Първи в петък на сцената ще са спектакълът "Видрица" на трупата на Нешка Робева, Тони Димитрова, Екстра Нина, духовият оркестър и мажоретките от читалище "Светлина".

В събота е Шопският ансамбъл и фолклорната формация "Българе", а малко по-късно на същото място започва и дискотека на открито с участието на фолк-изпълнителката Десислава. В неделната вечер на площада ще се изявят мажоретките от състав "Светла", танцовия състав от село Столник и оркестър "Канарите", а в 22.00 ч. със заря празниците ще бъдат закрити.

В събота в Елин Пелин ще посрещнат с литийно шествие Буховската чудотворна икона "Достойно ест", която в 10.00 ч. ще бъде изложена в храма "Св. Николай Чудотворец". Час по-късно на мотопистата на летището в с. Лесново започва мотоциклетно състезание в клас "Ендуро". В неделния ден в Елин Пелин ще има и изложба на домашни любимци.