С промяна в някои наредби, министерството удължава срока за работа на предприятия, които не отговарят на европейските изисквания. Съгласно договореностите с Европейската комисия, неизрядните предприятия трябваше да бъдат закрити до края на 2005 г. Браншовите организации нарекоха "скандална" поправка в наредбите, която удължава срока им на работа до 15 юни.

Асоциация на месопреработвателите : "Излиза, че тези, които спазват законите в тази страна, тези, които инвестират и полагат всички усилия да бъдат изрядни, трябва да понесат нелоялната конкуренция на тези, които спестяват от данъци и инвестиции" .
Според браншовиците поправката в наредбите може да окаже влияние напролет върху последния доклад на Европейската комисия за готовността на България за членство.

Асоциация на млекопреработвателите :"Може да се стигне до политическо решение за приемането на България и въпреки всичко на някои сектори да бъде забранен износа в рамките на общността, а за млекопреработвателите това направо е трагично."
Министърът на земеделието също изрази учудване от формулировката на измененията. Той заяви, че удължаването на сроковете е трябвало да се отнася само за предприятия, които са направили значителни инвестиции.

Министър на земеделието и горите :"Според мен става въпрос за техническо недоразумение. Не искам да мисля, че може да има някакви други помисли. Ако открия нещо такова, ще взема съответните мерки."

Утре министърът има среща с браншовиците, в която ще бъде потърсено решение на проблема.

Хладилните инсталации в месопреработвателните предприятия, които не покриват европейските изисквания за безопасност, крият много рискове от инциденти, предупреждава Главната инспекция по труда. Едва около една трета от проверените 98 фирми от сектора в момента отговарят на стандартите за безопасност и хигиена на труда.

При неизправност в инсталациите не е изключен взрив. В случай че амонякът в тях изтече, разливът може да доведе до задушаване и на хора извън територията на предприятието, категорични са трудовите инспектори. На необезопасени такива съоръжения те са се натъкнали в 2 фирми.

Инспекторите са спрели общо 10 машини и съоръжения, пряко застрашавали здравето и живота на служителите. Затворен заради лоша хигиена на работните места е и цял цех за пилешко месо в Перник. Част от малките и средните фирми съзнават, че не могат да покрият евростандартите и сами сменят производството с търговия. За разлика от тях, големите фирми все повече инвестират в подобряване на работната среда. За всички обаче е валиден парадокс, породен от нормативната уредба, твърдят от инспекцията.
Оценка на риска на работните места и при използване на работното оборудване е изготвена в повечето от проверените фирми.