Станишев ще участва в започналата днес в Барселона среща на високо ниво на Евро-средиземноморското партньорство. Форумът събира заедно страните от Европейския съюз и държавите от Средиземноморския регион.

Тази първа по рода си среща на лидерите от Европа и Средиземноморието е помрачена от отсъствието на повечето лидери от Близкия изток, коментира Франс Прес. Въпреки очакванията, либийският лидер Муамар Кадафи не е пристигнал в Испания, а в либийската делегация е само външният министър Абделрахман Шалкам.

В Барселона няма да се появят президентите на Сирия и Ливан /заради разследването на убийството на бившия ливански премиер Харири/. Премиерът на Израел остава в Ерусалим заради вътрешнополитически проблеми. В последния момент отказа участие и президентът на Египет. Тази вечер е само тържественото откриване. Деловите разговори са утре. Основна цел на срещата е приемането етичен кодекс за борба с тероризма и програма за следващите 5 години за насърчаване на демокрацията, свободата на словото и върховенството на закона в Средиземноморието.

Така нареченият "Барселонски процес" започна преди десет години. През 1995 година ЕС подписа търговски пакт с 12 средиземноморски държави. Днес обаче резултатите от сътрудничеството между двата региона са доста скромни.

Българският посланик в Триполи Здравко Велев е посетил петте медицински сестри в затвора "Джудейда" в Либия. Пред него българките са споделили, че не са много обнадеждени от развитието на процеса и са притеснени от краткия срок за следващото заседание на либийския съд. Външното министерство уточни, че медицинските сестри са в добро здравословно състояние.