С предимство трябва да се финансират училища с над 800 ученици. Мнението е на министърът на образованието Даниел Вълчев. Днес той посети изненадващо едно софийско училище, за да види, как изглежда спортната база и използват ли се компютърните кабинети. Училището беше определено от журналист, чрез жребий.

Първата посока на министъра го доведе до заключен компютърен кабинет. Стаята ползвали само първокласниците. В училището има още два кабинета с общо 30 компютъра.
Директорката призна, че преди години са събирани пари, за да се купят първите компютри. След това получават 10 по правителствената програма. Докато просветният министър проверяваше компютърните кабинети, учениците поставиха друг проблем - за училищните тоалетни. Нашата проверка установи, че повечето от тях са заключени, а учениците ползват само помещенията на втория етаж. В училището няма физкултурен салон. Децата играят в едно по-голямо помещение без уреди.
Училището да има свой спортен център е и желанието на учителите. И проверяващи и проверявани се увериха, че без пари нищо не може да се поправи. Като 149 СОУ изглеждат и повечето училища в страната.