Там ще бъде сложена и урната с праха на починалата й неотдавна дъщеря, принцеса Маргарет. Траурната церемония е насрочена за осми април. 101-годишната Елизабет почина в съня си вчера, в присъствието на своята дъщеря, кралица Елизабет Втора.

Източници, близки до Бъкингамския дворец, уточняват, че подготовката за погребение от такъв ранг ще отнеме десетина дни. На кралското семейство са определени 5 дни за прощаване с покойницата. След това ковчегът ще бъде изложен за публично поклонение в Уестминстър.

Престолонаследникът Чарлз прекъсна ски-ваканцията си в Швейцария и се завърна в Лондон със синовете си Уилям и Хари. Известна е взаимната привързаност, която съществуваше между кралицата-майка и най-големия й внук.

Принц Андрю и двете му дъщери Беатрис и Южени пристигнаха от ваканция в Барбадос. Хора от цяла Великобритания идваха днес в Уиндзор, за да се преклонят пред паметта на кралицата, която наричаха "любимата баба на нацията".

Освен в Лондон пунктове за приемане на съболезнования ще бъдат отворени във всички по-големи градове на страната - Единбург, Норфолк, Кардиф, Белфаст.