Астронавтите от Международната космическа станция излязоха за втори път в открития космос за ремонт на повредена климатична инсталация, която се развали преди две седмици.

След неуспешно прекараните осем часа в събота извън станцията на 350 км над Земята астронавтите Дъг Уилок и Трейси Дайсън отново опитват да заменят повредената помпа на инсталацията. След това е предвидено да я заменят при трето излизане най-рано в неделя с резервен модул с тегло 355 кг, който ще трябва да придвижат на десетина метра разстояние.

МКС има две климатични инсталации. Ако и двете се бяха повредили, температурата в станцията щеше да се покачи до 120 градуса, когато е изложена на слънчевите лъчи, и да пада до минус 150 градуса, когато е в сянка.

Според НАСА обаче е малко вероятно и втората климатично-отоплителна инсталация да се повреди. Дори и това да се случи обаче, тримата американски астронавти няма да са в непосредствена опасност, защото ще могат да се прехвърлят при тримата си руски колеги, които обитават друга част от МКС със собствена климатична система.