Бойко да отвърне на бръмбарите с реформи, съветва в интервю за "Стандарт" Желю Желев, президент на България от 1990 до 1997 г. Той нарича истерията с подслушването "брутална атака срещу правителството", за която има много причини. Това е първият кабинет след 1989 г., който наистина тръгна срещу организираната престъпност и мафиотските структури. Гласуването на "Синята коалиция" - "въздържал се", по време на вота на доверие, Желев определя като изключително неправилен политически ход, защото те реално искат да направят същите реформи, които искат да направят и ГЕРБ. "Колкото до "Атака" - това е една крайно дясна партия, с която българският политически живот не може да се гордее. Дори бих казал, че тя е едно срамно явление за България. Виждате, че Волен Сидеров се отказа от жестовете си, но те си остават една екстремистка партия. Според мен, подкрепата на "Атака" само ще дърпа ГЕРБ надолу", е позицията на Желю Желев.

"Да бъдеш Сидеров или да не бъдеш!", коментира "Сега". Какви мутации превърнаха някогашния гневен певец на "лост дженерейшън"-а, постигнал "максимума за мислопрестъпник в този неживот", в скучен статуквеник и хвалител на правителствените решения? Можем само да гадаем. Образът на гневливия националист с мегафон в ръка е само спомен от близкото минало. Днес лидерът на "Атака" Волен Сидеров рядко повишава тон, речта и посланията му са скучни и монотонни като пресконференция на Станишев. Ами какво стана с "генералния прочит на бюджетната схема и преразпределение в полза на българските граждани, а не на управленската върхушка", залегнал като точка в управленската програма на партия "Атака"? Кога умря антиглобалистът у Сидеров, който пламенно проповядваше да се прекрати "българската зависимост от МВФ и Световната банка"? И защо днес допуска техните наместници у нас да задават икономическата програма на правителството, пита авторът.

"Доган организира протестите на тютюнопроизводителите", посочва в интервю за "Новинар" Осман Октай, един от основателите на ДПС, който напусна скандално партията през 2001 г. Той обяснява: Още миналата година казах, че Ахмед Доган, за да се опази от съдебно преследване и да съхрани поста си, ще намери начин как да изсипе хора от цялата държава, които да демонстрират на социални протести. Той има ресурса да докара в столицата колкото хора си поиска. Доган е един от най-успешните проекти на службите, смята Октай. Ние създадохме условия ДПС да стане втора религия за мюсюлманите. Това стана през годините и е много трудно да се разбие. Всеки, който държи емблемата, продукта на политическия проект, става собственик и на генерирането на идеите. Според Октай ДПС трябва веднъж завинаги да се дистанцира от религията.

Може би ще напусна политиката и няма да бъда лидер на РЗС, заяви в телевизионно предаване Яне Янев, пише "Труд". Преди това той обяви: "В България в момента има държавна мафия. Сега тя е по-силна от всички частни структури на мафията, те в голяма степен са й подчинени."

"Живеем като роби и това ни харесва", е озаглавено интервюто в "Труд" с Харалан Александров, социален антрополог. Той коментира докога Държавна сигурност ще бъде виновна за всичко. По думите му тя е овеществен колективен мит, който имаме нужда да поддържаме, за да можем да продължим да живеем в спарения уют на зависимостта, неистината и несвободата. Призракът на ДС ще се разсее в момента, в който спрем да го подхранваме в мрачните си конспиративни фантазии, в който изберем да живеем като свободни и порядъчни хора. Ние обаче не искаме. ДС е идеалното алиби за нашата колективна безотговорност и морален мързел.

"Не се ли обединим, БСП ще пробие на вота", предупреждава Иван Сотиров, заместник-кмет на София от СДС. В "Труд" той лансира тезата, че правилната позиция на СДС е да е вътрешна опозиция във формата ЕНП. Защото в ГЕРБ няма дебати, които са полезни за всяка формация. Това може да е важна роля на СДС в десницата. Не може хем да не подкрепяш управлението, хем да не си опозиция. И допълва: "ГЕРБ още изживяват моменти от ранния период на СДС, когато бяхме единствени, велики. От наша страна също виждам опит за търсене на идентификация, което понякога се превръща в самоцел. Това може да създаде дори опасност на местните избори БСП да направи пробив в някои областни градове, въпреки кризата, в която се намират."

"Наблюдаваме олиото и хляба, ще има санкции, ако поскъпват необосновано", предупреждава в интервю за "24 часа" Петко Николов, председател на Комисията за защита на конкуренцията. Той посочва, че наблюдават много детайлно поведението на участниците в хранителния сектор и при наличие на необходимата информация за антипазарно съгласуване извън актуалните икономически предпоставки ще се самосезират. А за успешното разкриване на картелно споразумение е задължително да бъде извършена проверка на място. През 2010 г. комисията е наложила санкции за близо 5 млн. лева.

В интервю за "24 часа" Ангел Семерджиев, председател на Държавната комисия за енергийно и водно регулиране, заявява, че ако няма разлики в цените на горивата, няма основание НЕК да променя цената на тока. До краен потребител веригата е производител, НЕК и електроразпределителните дружества. По тази верига не се очакват големи изменения, те трябва да са в много тесни рамки, не повече от 2-3%. Семерджиев прогнозира понижение на цената на газа и на парното, макар и неголямо. 83% от българите са на мнение, че ако електроенергията спре да бъде произвеждана в АЕЦ, цената на тока ще се увеличи значително, пише "Монитор". Това показват резултатите от национално представително проучване на GFK-България, проведено през декември и януари. Производството на електроенергия в АЕЦ за разлика от другите алтернативи се отличава с ефективност и бъдещ потенциал, смятат българите. Отношението към ТЕЦ е най-отрицателно н скъпо, вредно и боравещо с ограничени суровини. В подкрепа на това твърдение е и мнението на повече от половината интервюирани, че производството на ток в АЕЦ е значително по-евтино от това в ТЕЦ и осигурява разумни цени на тока за крайния потребител. Евентуална икономическа полза би имало, ако се построи нова атомна централа, която ще привлече чужди инвестиции.

264 души, заемащи висши държавни длъжности, ще бъдат проверени от НАП, тъй като Сметната палата ги уличи в укриване на имоти и доходи от публичния регистър, съобщава "Сега". Политици и висши чиновници масово не са обявили леки автомобили на съпрузи и съпруги, хонорари, дялови участия, закупени парцели и апартаменти. Ревизиите ще обхванат не само необявеното имущество, но и всички приходи и разходи на проверяваните и техните съпрузи и съпруги, ще се изследва и това дали официално обявените им доходи съответстват на семейното имущество. Шефът на НАП Красимир Стефанов призова всички, които ще бъдат проверявани, да дадат писмено съгласие да се оповестят резултатите от ревизиите.

Две от три (66%) български домакинства сами се грижат за леки ремонти в дома си, вместо да наемат фирма или професионалисти. Данните са от последното национално представително проучване на ББСС "Галъп интернешънъл" по поръчка на "Класа". Заниманията от типа "домашен майстор", изглежда, са силно популярен сред българите начин за избягване на услугите на професионални майстори и строителни фирми, особено когато става въпрос за по-лесни ремонти Ц боядисване с латекс, слагане и подмяна на тапети, редене на ламинат. 25% от анкетираните заявяват, че лично извършват тези дейности, при 21% с тези задачи се заема друг член на домакинството, а една пета от участниците в изследването казват, че цялото семейство се включва в подобни инициативи. Едва 18% от българските домакинства се обръщат към професионални услуги срещу заплащане при т. нар. леки ремонти.

България се изкачи небивало високо сред най-съдените държави в Европа - в класацията за 2010 г. зае 6-о място сред 47 страни от Съвета на Европа, е водеща новина в "Сега". Годишната статистика на съда в Страсбург показва, че продължава тенденцията страната ни все повече да нарушава правата на човека. През 2009 и 2008 г. тя бе на 8-о място, през 2007 г. - на 9-о, през 2006 г. - на 10-о, през 2005 г. - на 11-о. Яркото присъствие на страната ни в непрестижната класация се дължи на постоянно растящия брой на осъдителните присъди срещу нея. Миналата година те са били 69, през 2009 г. - 61, през 2008 и 2007 г. - по 51, през 2006 г. - 43, през 2005 г. - 23. Както обикновено, главната причина е мудното правосъдие, заради което страната е била осъдена 31 пъти.