1 USD
1.82447 BGN
Петрол
Bitcoin
$64,854.2

Германия поиска промяна на правилата в Еврозоната

Свят
 

Нивата на бюджетните дефицити са на обезпокоителни нива, заяви Оли Рен

Не само Гърция, но още много страни в Еврозоната нарушават правилата на Пакта за стабилност и растеж. Еврокомисарят Оли Рен обяви, че средният бюджетен дефицит надхвърля 6% при максимален праг от 3% . По-рано Германия поиска промяна на правилата в Еврозоната. Темата обобщава Валентин Костов.

Прогнозите на Еврокомисията са бюджетният дефицит за тази година да бъде 6,6% средно за 15-те държави, които използват общата валута. Ситуацията няма да се промени и през 2011 г.

"Нивата на бюджетните дефицити са на обезпокоителни нива. Всички страни членки на Европейския съюз трябва да вземат мерки за оздравяване на публичните финанси”, смята комисарят по икономическите и валутните въпроси Оли Рен.

Бюджетният дефицит на Гърция надхвърля 13% и трябва да влезе в рамката от 3% до 2014 година. Локомотивите на европейската интеграция Франция и Германия също нарушават правилата. Още преди седем години те първи започнаха да нарушават критерия от 3%, за да стимулират стагниращите тогава икономики. Берлин отново поиска днес промяна на правилата - Пактът за стабилност и растеж в Еврозоната да стане по-гъвкав, а на нарушителите да бъдат налагани санкции, включително и финансови.

"Ще предложим на Европейския съвет както мерки за по-добро прилагане на общата политика за икономическа стабилност и валутната политика, така и мерки за промяна на правилата, за да може в бъдеще да се реагира по-адекватно”, заяви канцлерът на Германия Ангела Меркел.

След изявлението на Меркел все по-често се чуват мнения, че сегашната криза в Гърция и заплахата за още няколко държави, неизбежно ще доведе до промяна на правилата в Еврозоната.


Последни публикации

Бизнес Видео Подкаст

Свързани статии

Галерии