Ден, след като шефът на шуменския арест се оказа зад решетките, защото беше уличен в странно близки контакти с Петър Стоянов - Сумиста, стана ясно, че и директорът на затворите се е интересувал лично от ВИП арестанта.

Лично директорът на затворите Петър Василев е търсил по-добро място за Пешо Сумиста, съобщи вътрешният министър.

"Попитайте Петър Василев дали е минавал през Шумен да се интересува от Петър Сумиста, дали може да бъде преместен на друго място, да не е в Шуменския следствен арест и така нататък.

В момента се правеше всичко възможно и имаше 28 сигнала между първата и втората мярка на Пешо Сумиста, за да може да се демонстрира неготово лошо здравословно състояние", коментира вътрешният министър Цветан Цветанов.

bTV попита Петър Василев. Той обясни, че да ходи в арестите е негово служебно задължение, а за този случай даже е имало и прокурорска проверка.

"Известно ли му е на министър Цветанов какъв е резултатът от тази прокурорска проверка и има ли основание, поне едничко, министър Цветанов да ме обвини в пристрастност или особено отношение към Сумиста, или към който и да е друг. Аз предлагам така - след като се запознае с тази проверка, да ми се извини по начина, по който обвинява”, коментира Василев.

Междувременно от кабинета и жилището на шефа на Шуменския арест Христо Гичев са иззети 44 пликчета с таблетки, които предизвикват промяна на кръвното налягане. Записите от видеонаблюдението в ареста пък показвали, че килиите на задържаните стояли отворени.

"Задържани лица се разхождат из ареста и дори си позволяват да влизат в дежурната стая. Само нямаме възможност да разберем кой кого командва и наставлява в случая”, обясни Димитър Димов.

Срещу Пешо Сумиста, засега, е приключило само едно дело.