Новият български премиер определи като приоритети на своя кабинет преодоляването на нерешените проблеми в социалната сфера, здравеопазването и образованието, както и наваксването на изоставането по отношение на Европейския съюз.

На церемония в сградата на Министерския съвет досегашният министър-председател Симеон Сакскобургготски предаде властта на своя наследник Сергей Станишев.

"Изминалите четири години не бяха леки, тъй като трябваше да изпълним поставените стратегически цели за България. Резултатите са очевидни. Старанието ни беше голямо и съм убеден, че с времето ще бъде оценено. Държа да подчертая, че за първи път нов кабинет ще завари толкова добри стартови условия, особено финансовото състояние на държаваат - фискален резерв 5 милиона, преизпълнение 1 милиард", посочи Симеон Сакскобургготски.

Той отчете още, че оглавяваното от него правителство е постигнало сериозни резултати в икономиката и социалната сфера.

Поемайки поста, Сергей Станишев призна, че е свършена немалко работа. Изреди и нерешените проблеми - в социалната сфера, в здравеопазването, образованието, в изпълнението на ангажиментите към Европейския съюз. И обеща оглавяваният от него кабинет да работи целенасочено за решаването им.

"52 дни след изборите след изборите България има правителство, правителство, което беше съставено трудно, но може би това ще го направи по-стабилно", каза Станишев.

След церемонията по предаването на властта в Министерския съвет такива имаше и във всички министерства. Новоназначените министри избягваха конкретните въпроси за бъдещата им работа и коментираха принципно необходимостта от приемственост във водената политика и продължаване на вече зададените прироитети.

"Международната агенция "Фич Рейтингс" повишава кредитния рейтинг на България". С тази новина бившият министър на финансите Милен Велчев, посрещна приемника си Пламен Орешарски. Той пък обеща да въведе още по-консервативно управление на държавните пари. Новият министър на финансите призна, че е притеснен заради натиска, който другите министри оказват при разпределението на бюджета. В първия си работен ден на новия пост Пламен Орешарски влезе най-напред в кабинета на българския министър на финансите. Милен Велчев предаде символичния ключ на хазната с препоръката да се използва по- внимателно. В отговор наследникът му разказа история отпреди десетина години.

"По стечение на обстоятелствата започнах работа в министерството беше като шеф на "Държавно съкровище и дълг". И всички се шегуваха, че съкровище няма, има дългове много. Сега се радвам, че вече има и съкровище", посочи Орешарски.

Сега съкровището е 5 милиарда лева фискален резерв. Орешарски обеща да се стреми към нулев бюджетен дефицит за догодина и да изпълни поетите за тази година ангажименти към Международния валутен фонд.

Велчев лично представи приемника си пред екипа на финансовото ведомство. На свой ред Орешарски обеща на служителите, че единствените критерии, по които ще работи с тях, ще бъдат професионалните.

При встъпването си в длъжност министърът на труда и социалната политика Емилия Масларова заяви, че още утре ще посети засегнатите от наводненията райони на страната. Тя получи от предшественика си Христина Христова последната информация за равнището на безработицата у нас. За месец юли то е близо 11 на сто.


Новият министър на икономиката и енергетиката Румен Овчаров прие от своя предшественик Милко Ковачев ключовете на повереното му министерство. Преди да влезе във ведомството на улица "Славянска" 8 Румен Овчаров се отби и през министерството на енергетиката, което в сегашния кабинет ще бъде обединено с това на икономиката.

Новият министър на икономиката и енергетиката обяви, че няма да допусне смени в администрацията заради партийни пристрастия. Той коментира, че обединяването на енергетиката и иикономиката е свързано с намаляването на държавния дял в икономиката.

"Функциите на държавата се редуцират до регулиране и създаване на условия за развитие на бизнеса, а не до директна намеса", подчерта министър Овчаров.

Той определи АЕЦ "Белене" като един от хубавите енергийни проекти. Румен Овчаров увери, че кабинетът ще продължи ускорената приватизация като средство за икономически растеж.

Борбата с бедствията и авариите, задълбочаване на процесите по разкриването на тежките престъпления и повдигане на самочувствието на полицаите, посочи като свои приоритети новият министър на вътрешните работи Румен Петков.

Георги Петканов запозна наследника си с директорите на всички национални служби. След това тръгна към новото си работно място - министерството на правосъдието.
Георги Петканов каза в отговор на журналистически въпрос, че на излизане от "тази къща" се чувства "що годе удовлетворен".

"На колегата - да продължи това, което аз съм правил, мисля, че то е добро. И белким има по-малко публични убийства и взривове", пожела новият правосъден министър на приемника си в МВР.

Основният приоритет, посочен от Петканов, е приемането на нов Наказателно-процесуален кодекс. Станков му пожела успешна работа по глава 24-та.

"Също така да припомня, че тук сме отговорни за един много тежък случай - медиците в Либия. И се надявам, и настоявам защитата им да продължи все така активно", каза Антон Станков, бивш министър на правосъдието.

"Тежък случай е този в Либия. В общи линии съм навътре. Благодаря за готовността на колегата Станков да помага по случая и мисля да се възползвам", отговори Георги Петканов.

Антон Станков обяви, че се връща в Софийия градски съд.

В Министерството на външните работи ще работи единственият министър от кабинета "Сакскобургготски", който остана на поста си - Меглена Кунева. Досегашният министър на външните работи Соломон Паси ще се посвети на парламентаризма. Кабинета му в министерството днес зае досегашният президентският съветник Ивайло Калфин.

Министерството посрещна новия си стопанин с български скулптури и натовска сигурност. Министерският кабинетът бе необичайно празен и подреден.

Две задачи, куфарче с дипломатически тайни и добър екип - това завеща Паси на Калфин. Соломон Паси изтъкна двата големи успеха от последните четири години - членството в НАТО и договора с Евросъюза. Призна и недовършеното: "Завещавам ви две големи нерешени задачи - делото в Либия, като се надявам да се справите така, че във вашия мандат да видим медиците ни на свобода в България. Втората задача е много работа през оставащите 502 дни до членството в ЕС. "

"Има известно закъснение и се надявам да успеем да го компенсираме максимално. По проблема с българските медици в Либия - максимално бързо ще събера информация какво е състоянието и какво е правено досега и ще привлека широк кръг хора, които могат да предложат решение", заяви Ивайло Калфин. 

Според него България трябва да бъде част от решаването на тежкия хуманитарен въпрос в Либия, но категорично да отдели компенсациите за заразените със СПИН либийски деца от процеса срещу българските медици.

Новият министър-председател Сергей Станишев определи вицепремиера и министър на природните бедствия и аварии Емел Етем за ръководител на щаба за преодоляване на щетите от наводненията. Още днес е имало заседание на щаба с новите министри. В съобщение след заседанието се посочва, че в момента на пътната инфраструктура са нанесени щети за около 120 милиона лева. Правителството ще уточнен механизмите за изграждане на домове на местата, където до момента е имало незаконно построени къщи. Предстои да бъдат преброени и всички домакинства, останали без покрив. Утре новоизбраният социален министър Емилия Масларова ще посети някои от засегнатите региони.

Сформирането на новото българско правителство намира отзвук в някои западноевропейски и турски печатни издания.

"Европа беше лайтмотивът във всички изявления след съставянето на новото българско правителство, оглавявано от социалистическия лидер Сергей Станишев", пише френският вестник "Монд".

В кореспонденция от София испанският ежедневник "А Бе Се" отбелязва, че кабинетът се е самоопределил като правителство на европейската интеграция, икономическия растеж и социалната отговорност.

Турските вестници "Миллиет" и "Заман" акцентират върху обидните определения на лидера на ултранационалистическата партия "Атака" Волен Сидеров за ДПС и президента, които накараха председателя на парламента да прекъсне заседанието. Според двете издания изказването на Сидеров е съдържало расистки лозунги.

Според народния представител от ДПС Лютви Местан, 50-те дни, за които беше избрано новото правителство, не е загубено време. Той нарече избирателя "продуцент на властта", като допълни, че приетата вчера от парламента формула на властта е единствено възможната в рамките на 40-ото Народно събрание.

В сутрешния блок на Би Ти Ви Местан потвърди, че ДПС ще подкрепи президента Георги Първанов, ако се кандидатира за втори път.

Народното събрание днес работи по-малко от час поради липса на законопроекти.