Такива изводи преобладават в коментарите на западната преса за завършилата в Букурещ среща на ръководителите на страните-кандидатки за членство в Пакта.

Германският вестник "Ди Велт" изразява дори предположение, че за някои от тях може би вече има решение. Изданието се позовава на факта, че още преди да е завършила срещата в румънската столица, делегация на българското военно министерство е заминала за Брюксел.
Делегацията се води от зам.-министъра на отбраната Соня Янкулова, уточнява вестникът, и ще обяви как се готви за НАТО. В статията се отбелязват също положителните оценки на Алианса за подготовката на България.

Влиятелното англоезично издание "Файненшъл Таймс" също отбелязва констатирания в Букурещ напредък на България и Румъния по пътя към НАТО.
Заместник-държавният секретар на САЩ Ричард Армитидж, пише вестникът, даде най-ясния сигнал, че тези източноевропейски страни може да влязат в списъка на по-напредналите, които ще бъдат поканени в НАТО още тази година.
"Файненшъл Таймс изтъква в коментара си, че България и Румъния се надяват да се възползват от помощта, която оказват за американската операция в Афганистан. Вестникът допълва, че и двете страни са отворили въздушното си пространство за американски военни самолети, а военни самолети на САЩ зареждат гориво в българска черноморска база.