"Стоп на обгазяването" и "Съд за виновните" бяха лозунгите на протеста.

За гражданския протест пред общината се събраха не повече от 500 души от 160-хилядния град. Много от хората в града смятат, че протестите са прекалена мярка. Други участници в протеста търсеха главния виновник за екологичните проблеми на града.

Организаторите приключиха митинга не с декларация, а с улитматум до президента и депутатите от 27-и Старозагорски район. В него се поставя седемдневен срок, в който да бъде намерен виновникът за обгазяването и да му се потърси наказателна отговорност. В противен случай организаторите на днешния протест заплашват да преминат от следващата седмица към гражданско неподчинение с блокади на основни пътища, минаващи през областта.


По рано днес на извънредно заседание Общинският съвет на Стара Загора поиска до един месец комисия с представители от министерствата на енергетиката, отбраната, околната среда и учени от БАН да се произнесе кой е източникът на системното обгазяване на региона.

Общинската управа поиска още в тридесетдневен срок шефовете на ТЕЦ-овете в "Марица-Изток", както и на фабриката "Брикел", да представят инвестиционните си екологични програми.

Кметът на Стара Загора трябва да възложи изготвянето на оценка за въздействие върху околната среда на района около военния полигон в Змейово.

Всички единадесет депутати от Старозагорски район присъстваха на извънредното заседание на местния парламент.

От "Коалиция за България" обявиха, че ще внесат искане Върховната касационна прокуратура да се заеме с разследването на обгазяванията.

В отворено писмо до министрите в оставка Долорес Арсенова - министър на околната среда и водите, и Мирослав Севлиевски - министър на енергетиката и енергийните ресурси, депутатите от Европейския парламент Елс де Грьон и Хилтруд Брейер настояват за предприемане на спешни действия по предотвратяването на последиците от последното обгазяване в Стара Загора на 10 юли, тази година.

"В дългосрочен план това сериозно замърсяване ще доведе до възникването на хронични респираторни заболявания, които биха засегнали около 200 000 души, населяващи Стара Загора и околните села", се казва в писмото, изпратено и до българските медии.

"Имайки предвид, че това е вторият подобен инцидент в рамките на изминалите две години, ние приемаме този проблем много сериозно. Призоваваме ви да предприемете необходимите мерки колкото е възможно по-скоро, защото съществуващата към момента ситуация е неприемлива. Никъде в Европа подобни централи не са причинявали замърсяване с тези мащаби", подчертават авторите на писмото, което е с дата 14 юли, 2005 година.

Пълен текст на писмото, изпратено до министрите в оставка Долорес Арсенова и Мирослав Севлиевски:
"14 юли, Брюксел,
Уважаема г-жо Арсенова,
Уважаеми г-н Севлиевски,

Наскоро град Стара Загора в Южна България, беше обгазен със серен диоксид в продължение на два последователни дни. На 10 юли нивото на замърсяване достигна 474 грама на кубичен метър, като по този начин надвиши "критичния лимит" от 350 микрограма. Светло-синкава мъгла се разстла над града и автомобилите бяха принудени да използват светлините си.

Гражданите бяха засегнати от задушаване и очите им сълзяха.

Регионалната инспекция по околната среда и водите извърши няколко проверки на дейността топлоелектрическата централа "Марица - Изток" 2 и 75-процентната работа на "Марица - Изток" 3. Според информацията, с която разполагаме, тези електроцентрали не използват пречистващи сярата инсталации. Освен това, специфичните атмосферни условия са допринесли за замърсяването.

В дългосрочен план това сериозно замърсяване ще доведе до възникването на хронични респираторни заболявания, които биха засегнали около 200 000 души, населяващи Стара Загора и околните села. Имайки предвид, че това е вторият подобен инцидент в рамките на изминалите две години, ние приемаме този проблем много сериозно. Призоваваме ви да предприемете необходимите мерки колкото е възможно по-скоро, защото съществуващата към момента ситуация е неприемлива. Никъде в Европа подобни централи не са причинявали замърсяване с тези мащаби.

Бихме били много благодарни, ако ни информирате за предприетите действия в този случай.

Искрено ваши:
Елс де Грьон, депутат от Европейския парламент.
Хилтруд Брейер, депутат от Европейския парламент."