Заради падналите порои, които не спират вече трети ден в много райони на страната е обявено бедствено положение.

Възрастен мъж е намерен удавен в приземен етаж в шуменското село Суха река.

Повишено е нивото на реките Черни Лом и Янтра. В язовир "Стражица" край Ястребино се вливат 500 кубични метра вода в секунда, което създава опасност от приливна вълна в града.

Бедствено положение е обявено в цялата област Шумен, както и в областите Търговище и Стара Загора. Тежко е положението и във Велико Търново.

Обстановката в Русенско, Хасковско, Ловешко и Плевенско е сложна. Реките в Габровско са повишили нивото си с около три метра, наводнени са приземни помещения в някои селища. Залята е железопътната линия между Каспичан и Варна в района на село Могила. Движението на влаковете за Варна е пренасочено през Комунари. Заради наводнения са затворени и изходите за Варна.

Екипи на "Гражданска защита" и пожарната продължават работата за преодоляване на последствията от пороите, които нанесоха щети в много селища на страната.
Общините Търговище и Попово обявиха бедствено положение, заради изсипалия се в региона порой.

Десетки населени места са наводнени. Жп линията между двата града е прекъсната. Пътищата остават труднопроходими.

Най-силно засегнати от пороя са селата Давидово, Подгорица и Осен. Нивото на водата там надхвърли 2 метра и напълно заля къщите. Хората успяха да се спасят, качвайки се по покривите.

През цялата нощ спасителни екипи извозваха с лодки населението. По данни на общината 105 семейства са останали без покрив.

Бедствено положение е обявено и в Шуменска област. Количеството валежи, паднали в района за последното денонощие, е 115 литра на квадратен метър.

Язовир "Тича" прелива със 80 кубически метра в секунда. По-късно тази вечер се очаква приливна вълна от река Врана, която ще покачи нивото на язовира.

Всички влакове са спрени от движение, поради заляти участъци. Движението в областта се регулира от полицаи, разположени на 14 контролно-пропускателни пункта.

Водният капан обхвана жителите на селата в цялата Шуменска област. Положението на жителите от село Салманово е критично. Селото е залято от проливните дъждове и прелялата вода от близкия язовир. Наводнени са десетки къщи и хиляди декари селскостопански култури. Екипи на пожарната изпомпваха водата, а други с високопроходими машини доставяха хляб и провизии на бедстващите.

В с. Суха река водата взе и първата жертва в Шуменско. 82- годишен мъж се удави в дома си.

Всички от семейството на Селим Мехмед са спяли, когато къщата се стоварва отгоре им. Спасяват се по чудо.

И докато едни се чудеха как ще се справят с бедствието, други ловяха риба с голи ръце на площада пред кметството в село Салманово.

Поройните дъждове, които продължават вече трето денонощие във Великотърновска област предизвикаха наводнения в къщи, стопански постройки и селски дворове. От "Гражданска защита" съобщиха, че обстановката се нормализира.

След продължилият 36 часа дъжд нивото на най-големия язовир в Русенска област - "Баниска" осезаемо се покачи. През нощта, хората там бяха евакуирани по спешност.

И в Разградско вече трети ден не спира да вали. "Гражданска защита" уточнява, че са се излели близо 103 литра дъжд на квадратен метър, което надхвърля цялата месечна норма.

В Русенско река Баниски Лом излезе от коритото си и заля пътищата в региона. Ситуацията там е овладяна. В бедствено положение обаче остват околните села, където има къщи пред срутване.

Пороят в Разградско заля пътища, подкопа мостове и наводи къщи. Язовирът край село Кара Михал започна да прелива. Каменната кариера край Пороище от два дни не работи, заради липса на ток. Тук се стичат водите на реката от селото и влачат пръст. За да не се превърне кариерата в басейн, работниците сами направили дига от 20 тона камъни.

Тежко е положението и в самото село. Хората не успели да укрепят дигата край дерето, за да защитят домовете си и къщите, които са в непосредствена близост до него и вече са наводнени.

Почти всички домакинства от Симеоновградското село Калугерово пострадаха от сполетялото ги късно снощи наводнение.

Водната стихия отнесе 200 метра от жп участъка Симеоновград-Гълъбово, издави стотици домашни животни, наводни и разруши 6 къщи и десетки стопански постройки.

Четири стари къщи се срутиха днес в село Обручище, община Гълъбово.

Пороят в Старозгорско блокира и работата в откритите рудници на Мини "Марица-изток". На места нивото на водата достига повече от метър.

Снощо приливна вълна висока около метър и половина-два изненадващо залива село Калугерово. Хората мислят, че стената на някой от съседните язовири е поддала.

Само за 20 минути, нивото на водата се повишава рязко. Къщи, стопански постройки и огради рухват пред очите на собственици и съседи.

В продължение на часове пожарникари спасяват пострадалите, сред които има деца и бременна в осмия месец жена.

"Водата беше над 2 метра, с лодка съответно ставаха спасителните дейности. Извадихме грубо казано около десетина пряко застрашени", разказва майор Емилен Ряпов, началник РСПАБ - Симеоновград.  

Днес пожарникари и войници отводняваха залетите къщи и дворове. Щетите от наводнението тепърва ще се изчисляват.

В другата критична точка - община Гълъбово в Старозагорска област най-засеганто е село Обручище. Наводненията са засеганали сериозно около 100 къщи, които продължават да се отводняват. Тази сутрин са се срутили четири стари кирпичени къщи, но пострадали хора няма.

Край селото в момента се прави отводнителен канал.

Хората, чийто дворове и къщи са потънали във вода се надяват, че той ще ги спаси.

Шест села останаха откъснати заради активирано свлачище в община Георги Дамяново, област Монтана. Местната река излезе от коритото си и наводни пътя.

"Гражданска защита" изгражда временни диги.

Заради обилните дъждове през последните дни река Дългоделска Огоста за втори път тази година излезе от коритото си.

Реката отнесе нивите ми, сподели един от собствениците на земя в наводнения терен.

Още в ранните часове водата заля третокласния път Георги Дамяново-Копиловци. Нивото достигна 70 сантиметра на участък от 200 метра.

Техника и екипи на "Гражданска защита" започнаха изграждане на временна дига. Има опасност за подкопаване на пътя.

Отпуснатите през юни средства от Постоянната правителствена комисия за защита на населението при бедствия, аварии и катастрофи не са достатъчни за решаване на проблема. Парите още не са пристигнали в общината.
Заради наводнени главни железопътни линии, днес беше спряно движението на влакове и в Южна България.

От вчера жп транспортът в североизточната част на страната също е блокиран.

Националната компания "Железопътна инфраструктура" съобщи, че положението е най-тежко около Варна, Трявна и Гълъбово- Симеоновград.

Пътниците са прехвърляни на автобуси и откарвани до точка, от която могат безопасно да се придвижват.

Около 1400 блокирани във влакове и по гари пътници вече са превозени с автобуси.

"За чия сметка става това?"

"Това става първоначално за сметка на БДЖ, след това и за сметка на Инфраструктурата", поясни Александър Александров - директор "Пътнически превози", "БДЖ" ЕАД. 

Най- дълго водната стихия е задържала хората на гара "Павликени" - там влакът престоял близо 7 часа.

"Приоритетно при превозване на пътниците се превозваха възрастни и майки с деца", каза Александър Александров. 

Вече е възстановено движението в междугарието Шумен- Смядово-Комунари. Скоростта на влаковете там е намалена от 60 на 25 километра в час, което позволява придвижването им от Шумен към Карнобат. Заради изпусната от микроязовир вода гара "Търговище" беше залята.

Влаковете могат да се движат свободно до Русе през Горна Оряховица. Заради скъсани диги на река Провадия във вода са гарите "Невша" и "Провадия". Активизирано свлачище затрупа жп линията и затвори отсечката Дряново-Царева ливада и гара Трявна.

Тази и отсечката Любеново-Гълъбово Симеоновград остават проблемни.

"Всички действия, които се извършват по възстановяване на щетите по железния път и по гарите на сегашния етап извършваме с наша собствена техника, с наша работна сила и съответно разполагаме с необходимите средства да се справим до степен такава, да възстановим движението по всички засегнати участъци", каза Димитър Гайдаров – генерален директор на Националната компания "Железопътна инфраструктура".

По предварителна оценка, щетите са за няколко десетки милиона лева.