Около 1500 българи живеят и работят в Либия. В момента посолството ни в Триполи актуализира данните за тях. Според министъра на външните работи Николай Младенов, все още за евакуация не се мисли, но се работи по различни сценарии при влошаване на ситуацията в Джамахирията. С министър Младенов разговаря Светослав Иванов

Николай Младенов: Голяма част от тях са по договори чрез фирми. Нашата мисия в Триполи поддържа връзка с тях, има доста медицински персонал, който е в град Бенгази, където през последните два дни бяха опозиционните протести…

Светослав Иванов: Нивото на двустранните ни отношения в момента с Либия ще олесни ли или ще затрудни вашите действия в Либия, дори по локализирането на българите?

Николай Младенов: „Има опасност в различни части реакцията да бъде насочена и към чужденците. Затова е важно нашите съграждани да седят по-обрано в следващите дни и седмици. Сигурен съм, че ако се стигне до нужда да бъдат евакуирани българските граждани, ние ще можем това да го направим”

Светослав Иванов: Грешка ли беше закриването на консулството ни в Бенгази?

Николай Младенов: Разбира се, щеше да бъде по-лесно, ако имахме човек там, но предвид историята на отношенията ни, историята на българското присъствие в Либия, контактът между посолството и хората, които са в Бенгази и други градове е запазен.