Обилният дъжд, който заваля днес следобед в Русенска област отново причини щети и наводнения в много населени места. Най-критично е положението в русенското село Копривец, съобщиха от РДВР - Русе. Там има наводнени около 40 къщи, изпоудавени са и много домашни животни. Първият етаж на кметството плува във вода. Отнесен е кооперативният пазар. Тежко е положението и в Баниска, селото, което преди месец беше наводнено от стихията. Има опасност язовир "Пет кладенци”  край Бяла да прелее.

Площадът прилича на бушуваща река, каза кметът на Баниска Никола Николов. Река Лом преляла там и са наводнени ниви, цехове и други постройки. По много от пътищата в областта водата надминава 60 сантиметра. Затворени за движение са пътищата между селата Борово, Баниска, Могилино, Помен.

Без ток са няколко села. Полицията и пожарната са на крак за овладяване на положението.

Смерч мина тази нощ през Перущица. Ураганният вятър е повалил дървета, разрушил е пътни настилки и е отнесъл няколкотонен ламаринен покрив в центъра на града.

Тя започнало снощи около 22 часа. Повечето от хората още са били по дворовете си. Разказват, че са видели зелено кълбо, което се извило от планината към центъра. После нещата се развиват за минути. Вятърът, подобен на смерч, разрушава улични настилки, поваля дървета, събаря обора в стопанския двор, а в центъра на града отнася няколкотонен ламаринен покрив. Четирите къщи зад сградата са като след погром.
"Аз се прибирам след работа, минало торнадо - тоя покрив целия върху къщата, отгоре забита греда над компютъра, тече отвсякъде вода, долу голям камък избил прозореца", разказва за пораженията от бедствието Вихър Кърпачев.
"Като са падали ламарините, все едно гръм е паднал. Всяка вечер си има хора тук, било е някакво чудо, че няма жертви на фона на това, което се е случило. Било е много страшно", допълва Лилия Кърпачева.

В 7 сутринта "Гражданска защита" привежда две спасителни групи в района.
"Наложи се да мобилизираме цялата инженерна техника - фадрома, автовишка, кран, товарен и авариен автомобил и аварийно-спасителна група от 10 души. И вече 5 часа работим", казва инж. Атанас Атанасов - директор на "Гражданска защита", Пловдив.

Наред с "Гражданска защита", пострадалите семейства възстановяваха и със собствени сили последствията от бурята. Нито едно от тях няма застраховка срещу природни бедствия. Общинската комисия по бедствия и аварии описва щетите.

По време на снощните силни валежи в сливенското село Крушарe е загинал човек, а мълния изпепели селскостопанска постройка в родопско село.

Най-много валежи през последното денонощие е имало в София и Сливен. Според метеоролозите на Би Ти Ви гръмотевичните бури са стряскащи, но обичайни за сезона.

61-годишен мъж от село Крушаре беше открит мъртъв по време на снощния силен дъжд в Сливенско. Предполага се, че е бил поразен от мълния. В последните 24 часа в този район на страната са паднали най-много дъждове - 22 литра, а в София 18 литра. Мълния запали и постройка в родопското село Лещак.

Краткотрайна гръмотевична буря в София днес наводни централните софийски улици. Снощи в столицата също имаше силен вятър, дъжд и гръмотевици.

"Тези ветрове са характерни за Балканския полуостров и съпровождат всички купесто-дъждовни области", пояснява синоптикът на Би Ти Ви Петър Янков.
Той прогнозира, че до края на деня ще завали и на морето.
Този валежен период ще бъде по-продължителен. Високите летни температури и високата влажност предизвикаха освен бури и градушки. В Ямбол вчера валя град с големината на орех. Преди това имаше гръмотевична буря, последвана от пороен дъжд. Онзи ден силна буря повали дървета в Хасково, силата на вятъра достигна 30 метра в секунда. В Силистра също имаше силен вятър и проливен дъжд.

Според статистиката на метеоролозите на всяка минута по света има по 60 гръмотевични бури, а всеки ден има по един човек, поразен от мълния.

От понеделник идват по-топли и слънчеви дни, бури може да има пак през уикенда, но техният сезон отминава.