До 95 на сто от продукцията и площите, които обработват едрите стопани и кооперации, са застраховани. При средните и дребните производители застраховките срещу природните бедствия са драстично по-малко.

Отпускайки субсидии, Държавният фонд "Земеделие" изисква наличие на застраховки в размер размера на субсидията. Като покритие на риска "Природни бедствия" той е недостатъчен, поради което едрите стопани дозастраховат, обясняват от асоциацията.

"При сто хиляди лева поета отговорност от застрахователя премията за средностатистическа култура ще говоря, варира между 3 и 5 хиляди лева", посочи Даниела Конова, председател на Управителния съвет на Асоциацията на българските застрахователи.

Дребните стопани плащат по-малки премии, тоест сключват по-евтини застраховки. За имот от 5 и 10 декара например премията или цената на застраховката за една година е между 70 и 120 лева. Услугата върви с разсрочено плащане. На 4, 3 или 2 вноски може да бъде плащана и годишната премия за частните жилищни сгради. По данни от бранша, в момента у нас застраховани срещу основните рискове са не повече от 7 на сто от жилищата. За имот на стойност 25 000 лева дължимата годишна премия е около 30 лева.

"Човек трябва да направи възможното, за да защити дома си в крайна сметка. За тези неща човек трябва да се погрижи, трябва да се погрижи за своята собственост. За да я има, ако й се случи нещо, да получи средства, за да я възстанови", коментира Виолета Дракова, изпълнителен директор на застрахователна компания.

Ако изберете пакетна полица, която включва например застраховките "Каско" и "Домашно имущество", ще получите отстъпка от 20 до 30 на сто от дължимата премия. Компаниите отчитат повишено търсене на застрахователни услуги през последната седмица на порои и наводнения.

"Има една българска поговорка, която и в момента се изпълнява: След дъжд качулка", посочи Даниела Конова.