В плевнската община Луковит са наводнени повечето села, а реките заплашват да влязат в домовете на хората. Във врачанско преля река Малки Искър. Наводнения има и в област Велико Търново. Пороен дъжд и бурен вятър оставиха без ток шест села в габровско.

В цялата община Две могили е обявено бедствено положение. Най-драматично е положението в село Баниска, където от дъждовете се е образувал  петметров воден стълб, който е преобърнал коли и изпочупил сгради. Като по чудо няма жертви и пострадали.

Само за 45 минути поройният дъжд е превърнал площада и улиците на село Баниска в развалини. Автомобилите, влачени почти километър са се спрели по таван и потънали в руините. Хората от селото са изтръпнали от ужас - някои са се събрали на площада, други стоят пред къщите си, потънали в тиня и не могат да влязат в тях.

"Водата дойде, прескочи оградата и всичко влезе. Счупиха се стъклата. Мъжа ми го тикна и го захвърли навътре - сигурно 5 метра, на мен стъклата ми се забиха в корема", разказва Стефка Йорданова.

Като по чудо стихията не е взела човешки жертви. Хората се успели в суматохата да приберат навреме децата от улиците.

"Гледахме да спасим хората и тогава всичко останало. Могилинския и цар Асенския язовир преляха. Там трябваше да евакуираме хората, защото имаше опасност да бъдат залети", разказва кметът на с. Баниска Велико Великов. 

Стихията обаче е убила много домашни животни. Анатоли Георгиев намери кучето си, удавено както е било вързано за синжира. Затворени в клетка са изподавени и зайците.

"Ужасно нещо, неописуемо. Други животни, зайци,  овце, кози. Половината плевник го няма", казва Анатоли. 

От "Гражданска защита" оглеждат щетите и се подготвят за аварийно положение.

"Ще направим разчет на сили и средства - машини, техники, хора, които извършат непосредствените дейности по отстраняване на тежките последици", казва Стефко Буруджиев - началник "Гражданска защита". 

Другото засегнато от пороя село е Каран Върбовка, където също има разрушени улици и наводнени къщи. Автомобилите за противопожарна дейност обикалят селата и отводняват най- пострадалите обекти. Щетите тепърва ще се изчисляват.

Река Златна Панега прелива и заплашва да залее подстанция "Мизия", което ще остави без ток Северна България, съобщи директорът на "Гражданската защита" в Плевен - Георги Линков. В момента екипи на "Гражданска защита" работят на бента край село Чомаковци, за да премахнат падналите дървета. Работата ще продължи и през нощта. Нивото е спаднало с 80 см. Бедствено положение е обявено в плевенския град Луковит, след като там преля язовир.

Най-пострадал е квартал "Елешника", където водата започва да нахлува около шест сутринта. Улиците  са превърнати в реки, над 500 къщи са с наводнени мазета и приземни етажи. Никой от засегнатите няма застраховка.

"Всичко е наводнено, ремонт сме правили, плочки нови слагахме пари теглихме от банката, нищо, нищо не може да се отбере, деца се уплашиха детето ми замина на Червен бряг, то щеше да си глътне езика от уплаха", разказва Диана Иванова.

Хората твърдят, че ако са били предупредени по-рано за бедствието са щели да спасят имуществото си.

"Защо никой не предупруди населението на "Елешник" какво ги очаква да се случи. В два часа започнаха да правят дига, когато аз се развиках и кметът се появи тук с една пожарна", възмутена е Цветанка Нинова. 

Пет екипа на "Пожарна и аварийна безопасност" изпомпват водата от наводнените къщи и улици. Полк. Кирил Войнов, който е в града, заяви, че ще се наложи алпинисти да отместят дърветата, за да може водата да се върне в коритото на реката. Кметът на Луковит Петър Ненчев съобщи, че до утре положението ще бъде овладяно.

След градушката и поройния дъжд, които се изляха над Шумен, асфалтът на повечето улици в града е отнесен. В стихията попадна и малко дете, спасено по чудо от преминаващи наблизо хора. Преминаването по улица "Шуменска комуна" е невъзможно. Такова е състоянието на повечето улици в града. Градушката и пороят поразиха Шумен за 30 минути.

"Направо да се уплашиш от водата, бучене, много силно бучене. Вчерашното беше ужас, беше много страшно", споделя впечатленията си от бедствието Марийка Димитрова. 

Къщата на Веселка Маркова се пълни с вода само за 5 минути. Във водната стихия попадна и малко дете, което беше спасено само поради бързата намеса на хората от улицата.

Размерът на щетите все още се изчислява. Основните загуби са за земеделските стопани, които заради градушката са загубили почти цялата си реколта.

Министър Филиз Хюсменова, бе гост в студиото на Би Ти Ви. Тя съобщи, че в община Правец повече от 10 селища са пострадали сериозно от бедствието. Нарушени са инфраструктурата, покривни конструкции, разрушени са мостове. Утре в Правец ще пристигне екип от Комисията по бедствия, аварии и катастрофи, който ще направи оценка на щетите.

Министър Хюсменова каза още, че средствата отпуснати от комисията са за спешни и неотложни възстановителни дейности. Утре вече ще бъдат известни оценките на щетите в засегнатите райони на страната.

След падналите градушки, много земеделски стопани попитаха, работи ли системата за разбиване на градоносните облаци. Отговорът на Агенцията за борба с градушките е, че системата работи, но покрива само една четвърт от обработваемата земя в България.

През последните дни десетки зрители на Би Ти Ви ни звънят с молба да попитаме какво правят в Агенцията за борба с градушките. Вчера в Шумен валя градушка с размер на лешник, днес отново валя град, но този път във Велико Търново.

"Ние не правим защита на големите градове и такива големи промишлени центрове, тъй като нямаме право да ползваме ракетния способ и нямаме право да стреляме над градовете", поясни Венцислав Ценов, изпълнителен директор на Агенция за борба с градушките. 

Полигони за борба с градушките има във Видин, Враца, Монтана, Плевен, Пловдив, Пазарджик, Стара Загора и Сливен. Те защитават една четвърт от обработваемата земя в България.

"Тази година са осигурени средства и се изграждат в момента петнайсет нови площадки на изток от Плевен, тоест да се обхване цялата Плевенска област. Догодина ще бъдат защитени още 3 милиона декара земя в Хасково. Разбиването на градоносните облаци става с ракети със сребърен йодид. Тази година първите ракети срещу град бяха изстреляни на 9 май в Южна България и на 16 в Северна", каза Ценов. 

Засега това е най-градобитната пролет в България. Очакванията на Агенцията за борба с градушките са за сухо лято.

Почти 9 милиона лева да бъдат отпуснати за покриване на щетите причинени от валежите през зимата и пролетта на тази година, реши Комисията за защита на населението от бедствия, аварии и катастрофи. От тях 1 милион и 400 хиляди са за покриване на щетите от наводненията през последните две седмици.

Над 15 милиона лева са поискали общините за покриване на щетите, нанесени от природни бедствия през последните дни. Комисията за защита на населението от бедствия, аварии и катастрофи отдели десет пъти по-малко средства - 1 милион и 400 хиляди лева, които ще се използват за неотложни аварийно-възстановителни действия. Заради природните аномалии от началото на годината, останалите по-малко от 16 милиона лева за покриване на щети са крайно недостатъчни, заяви министър Филиз Хюсменова. Тя е поискала от министъра на финансите бюджетът на комисията да бъде увеличен с над 14 милиона лева през следващата половин година.